small_annemari01_300dpi

Suomen IPU-valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Anne-Mari Virolainen (kok.) muistuttaa, että kaikkien maiden parlamentaarikkojen pitää toimia päättäväisesti ihmisoikeusloukkauksia vastaan. Virolainen puhui aiheesta Parlamenttienvälisen liiton IPU:n syyskokouksessa Sveitsin Genevessä. IPU:n kokouksen pääteemana on, miten kansanedustuslaitosten tulisi reagoida ihmisoikeusrikkomuksiin.

“Minkäänlaisia ihmisoikeusloukkauksista ei tule hyväksyä. Parlamentaarikkojen pitää ymmärtää jo heikot signaalit ja toimia, ennen kuin tilanne kärjistyy konfliktiksi. Euroopassa on huolestuttavalla tavalla lisääntynyt maahanmuuttajiin ja eri vähemmistöihin kohdistuva vihapuhe. Suomessa eduskunta kävi aiheesta ajankohtaiskeskustelun, jolla haluttiin viestiä kaikille poliittisille toimijoille, ettei rasismia tai vihapuhetta suvaita”, Virolainen kertoi lähes 140 maasta tuleville kansanedustajille.

Virolainen totesi naisten ja tyttöjen ihmisoikeuksien olevan Suomen kehitysyhteistyöpolitiikan kulmakiviä ja kertoi tasa-arvon pitkästä perinteestä Suomessa.

“Suomi antoi ensimmäisenä maailmassa naisille täydet poliittiset oikeudet ja vuoden 1907 vaaleissa eduskuntaan valittiin 19 naiskansanedustajaa. Viime vaaleissa naisten osuus oli 41,5 prosenttia, ilman kiintiöitä”, hän mainitsi.

“Sillä, että tytöt pääsevät kouluun ja että naisilla on itsenäinen mahdollisuus tavoitella hyvää taloudellista asemaa, on valtava kerrannaisvaikutus koko yhteiskunnan kehitykseen ja kaikki hyötyvät.”

Syyrian humanitaarinen hätä nousi kiireellisen keskustelun aiheeksi

Ihmisoikeuksien ohella IPU:n parlamentaarikot keskustelevat Genevessä muun muassa Syyrian humanitaarisesta hädästä. Syyrian sota hyväksyttiin niin sanotuksi kiireelliseksi aiheeksi Saksan ja Meksikon esityksestä. Suomen valtuuskunta äänesti ehdotuksen puolesta.

“Parin viikon ajan soineet Aleppon kellot kuultiin myös IPU:n yleiskokouksessa. Syyriassa ihmisoikeuksia loukkaavat sekä hallitus että terroristiryhmät. Tilanteen monimutkaisuus tuli hyvin esille länsiryhmän, Venäjän ja Syyrian esittämissä eri kannanottoaloitteissa. Tärkeintä on lopettaa humanitaarinen katastrofi ja sitoutua poliittisen ratkaisun neuvottelemiseen. Vallanjako voi tarkoittaa myös maan jakamista vahvoihin itsehallintoalueisiin eri ryhmittymille”, toteaa Suomen IPU-valtuuskunnan puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.).

Vuonna 1889 perustettu IPU (Inter-Parliamentary Union) on maailman vanhin ja laajapohjaisin parlamenttien välinen yhteistyöjärjestö. Järjestön jäseninä on 170 parlamenttia. Syyskokous on koolla Genevessä 23.–27.10.2016.

Eduskunnan IPU-ryhmästä kokoukseen osallistuvat Virolaisen ja Urpilaisen lisäksi kansanedustajat Simon Elo (varapuheenjohtaja, ps.), Mika Lintilä (kesk.) ja Silvia Modig (vas.).