Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen perää kirjallisessa kysymyksessään rahoitusta laajennettujen koronatestausten vuoksi, joista on valtakunnallisesti koitumassa terveydenhuollolle 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset. Hallitus myönsi 26.6.2020 lisätalousarviossa 200 miljoonaan euron yleisavustuksen sairaanhoitopiireille Covid-19-epidemian kustannuksiin, mutta myönnetyssä rahoituksessa ei otettu huomioon laajentuneen testauksen synnyttämiä lisäkustannuksia.

– Testaaminen on ehdottoman tärkeää epidemian taklaamiseksi. On päivänselvää, että sairaanhoitopiirit toimivat jo nyt ministeriön ja THL:n laajan testaamisen ohjeistuksen mukaan. Rahoitusta kuitenkin tarvittaisiin laajentuneen testauksen kattamiseksi, Ronkainen kertoo.

Valtioneuvoston 27.8.2020 antamaan asetukseen Covid-19 -epidemiasta sairaanhoitopiireille aiheutuvien kustannusten ja alijäämän korvaamiseksi myönnettävästä väliaikaisesta kompensaatiosta on kirjattu valtiovarainministeriöltä haettavan rahoituksen kohdistuvan myös testauksen aiheuttamiin kustannuksiin.

– Hallituksen tulisi nyt tehdä lisätalousarvioesitys tälle vuodelle ja lisätä valtion vuoden 2021 talousarvioon päätökset koronan aiheuttaman laajentuneen testauksen lisärahoituksesta, Ronkainen perustelee.

Kysymyksessään Ronkainen viittaa myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) 19.8.2020 tiedotustilaisuudessa tekemään ilmoitukseen siitä, että valtioneuvosto on sitoutunut testauskulujen korvaamiseen kunnille.

– Haluaisin tietää, milloin kunnat alkavat rahaa saamaan ja aikooko hallitus korvamerkitä korvauksen siten, ettei se menisi jo ennen epidemiaa olleen heikon kuntatalouden hoitoon, Ronkainen sanoo.

Suorien kustannusten ohella sosiaali- ja terveydenhuoltoon on keväästä lähtien kertynyt hoitovelkaa, jonka Ronkainen näkee uhkaavan nykymuotoista palvelujärjestelmää.

– Jo nyt nähdään, että heikoissa tilanteissa olevien ihmisryhmien palveluntarpeeseen vastaaminen on vaikeutunut, niin miten jatkossa käy, kun hoitovelka lankeaa maksettavaksi, Ronkainen kysyy.