UPM ilmoitti tällä viikolla sulkevansa Kaipolan paperitehtaan Jämsässä.
Metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä kasvaa maailmalla. Kyse ei ole siitä, valmistetaanko näitä tuotteita maailmassa vai ei, vaan siitä, missä niitä valmistetaan ja miten: vastuullisen metsänhoidon Suomessa vähäpäästöisellä energialla vai kivihiilisähköllä pyörivissä tehtaissa Kiinassa tai Indonesiassa. Tehtaanpiippu Suomessa ei ole vain työllisyysteko vaan myös ilmastoteko.
Tehtaanpiiput eivät pysy Suomessa itsestään. Ne edellyttävät investointeja, ennustettavaa lainsäädäntöä ja kilpailukykyistä kustannusrakennetta. Suomi on vaikea toimintaympäristö, koska etäisyydet ovat pitkiä ja ilmasto kylmä ja maamme kaukana vientimarkkinoista. Näitä vaikeita olosuhteita voidaan ja pitää kompensoida lainsäädäntöön ja verotukseen liittyvillä toimilla.
Punavihreä hallitus ajaa työtä ja teollisuutta pois Suomesta. Kiilusilmäinen ilmastopolitiikka ei synnytä luottamusta sijoittajissa. Korkea veroaste vaikeuttaa työllistämistä ja työllistymistä. Polttoaineveron nosto erityisesti iskee sekä kuluttajiin että kuljetusalaan ja välillisesti kaikkeen teollisuuteen.
Hallituksen pahoittelut tehtaiden sulkemisesta ja työpaikkojen katoamisesta ovat tyhjää hurskastelua. Jos tuotannosta tehdään kannattamatonta Suomessa, se siirtyy muualle. Häviäjiä ovat sekä suomalaiset että ilmasto. Hyvinvointi ei synny verottamalla vaan tuottavalla työllä.
Hallituksen prioriteetit ovat päälaellaan. Yrityksiä ja kotitalouksia kuristetaan kasvavalla verotaakalla, mutta miljardeja riittää haittamaahanmuuton kustannuksiin, kehitysapuun, sukupuolineutraaleihin henkilötunnuksiin ja Etelä-Euroopan maiden veroalennusten rahoittamiseen. Punavihreässä unelmassa suomalaisella on vain maksajan rooli.
Näin ei pidä olla, eikä näin tarvitse olla. Kansalaisilla on mahdollisuus lähettää tämä viesti hallituspuolueille vuoden 2021 kuntavaaleissa.