Liike Nyt -eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoro 11.5. kansanedustaja Harry Harkimo

”Arvoisa puhemies,

hallituksella ei ollut viime kesänä oikeutta viedä Suomea mukaan EU-elvytyspakettiin.

Voi kysyä, onko jostakin tullut uutta tietoa vai miten perustuslakivaliokunta vasta nyt päätyi siihen, että paketin hyväksyminen vaatii 2/3-enemmistön eduskunnasta. Tällaiset asiat pitää päättää etukäteen perustuslakivaliokunnassa, että tiedetään millä mandaatilla voidaan lähteä neuvottelemaan. Ettei käy niin kuin nyt on käynyt.

Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa rahoihin, vaan periaatteisiin. Ja niistä periaatteista olisi pitänyt puhua paljon enemmän jo viime kesänä. Koronan varjolla EU:ta viedään kohti velka- ja verounionia, josta olisi pitänyt keskustella eduskunnassa ja valiokunnissa paljon perusteellisemmin. Ja tätä tukevat komissaarien tuoreet lausunnot uutistoimisto Reutersille siitä, että velkapaketista voisi tulla pysyvä malli. Eli otetaan yhteistä lainaa ja maksetaan se pois keksimällä yhteisiä veroja. Kysymys kuuluu, miksei hallituksesta kukaan puhu tästä, jos kerran komissaarit pitävät kehitystä täysin selvänä?

Parasta tässä tilanteessa ja huomisessa äänestyksessä on se, että paketista vihdoin puhutaan ja Suomen ääni myös kuuluu EU:ssa.

Meitä on peloteltu maanjäristyksillä, heinäsirkoilla, venäläisten hyökkäyksellä ja maineen menetyksellä, jos pakettia ei hyväksytä. Aivan turhaa ja naurettavaa. Älkää kukaan tässä salissa luulko, ettei EU:lla olisi varasuunnitelmaa sille varalle, että Suomi jäisi paketista pois. Totta kai on.

Jos on populismia pitää Suomen ja EU:n puolta, olen ylpeästi populisti.

EU on Suomelle ehdoton juttu vapaan kaupan, vapaan liikkuvuuden ja turvallisuuden takia. Suomi kuuluu läntiseen yhteisöön. Mutta EU kaivaa omaa hautaansa, jos se rikkoo omia perussopimuksiaan. Nyt Saksa, Ranska ja Italia ajavat vain omia etujaan ja vievät unionia haluamaansa suuntaan ja pienemmät tulevat pesuveden mukana.

Arvoisa puhemies,

Mieli muuttui ja kääntyi rivakasti kuin Tytin takki. Demarien Eurooppa -ministeri Tytti Tuppurainen on tähän asti alleviivannut, kuinka ainutkertainen ja tarkkarajainen EU:n elpymispaketti laittaa Suomen viennin ennenkokemattomaan lentoon. Ja kuinka hienosti pääministeri onnistui neuvotteluissa. Ei tullut ainutkertaista eikä tarkkarajaista. Ja vienti vetää, vaikka EU-elvytyspakettia ei ole vielä edes hyväksytty. Voikin kysyä mitä elvytystä sellainen on, kun noususuhdanteeseen lykätään lisää velkarahaa.

Paketti sidottiin siihen, kuinka jäsenmaiden taloudet selviävät pandemiasta. Suomen saama osuus putoaa samaa vauhtia kuin suomalaisten yritysten kilpailukyky suhteessa eteläeurooppalaisiin kilpailijoihin. Paketti aiheuttaa ylikuumenemisen, hinta- ja kustannustason nousun. Se palkitsee huonosta taloudenhoidosta ja rankaisee hyvästä eli saa maksaa lisää. Eli sellaista elvytystä.

Tämäkö nyt sitten oli loistava onnistuminen. Voin sanoa, että ei ollut.

Ja mitä tekee hallitus. Yleisradio höynäytetään tekemään kummallinen uutinen jostain EU:n huippuvirkamiehen varoituksesta. Onko sellaista edes oikeasti annettu? Näin ei toimita länsimaisessa demokratiassa. Kyse on nolosta manipulaatiosta, jota nyt yritetään piilotella salaamalla dokumentteja.

Tuppuraisen takinkääntö ja noloa salailua. Nämä eivät unohdu. Äänestäjien muisti ei ole näin lyhyt.

Sulle mulle -tuuliviiri kokoomus yrittää pitää Suomen EU-paketissa mukana. Paketti ja EU ovat kuitenkin eri asioita. Paketti on huonosti neuvoteltu eikä sen seurauksia ole riittävästi mietitty. Paketti on myös laiton EU:n näkökulmasta. Suomen pitää saada äänensä kuuluviin. Valtiovarainvaliokunnan kirjaus ainutkertaisuudesta on yhtä tyhjän kanssa, tulette näkemään. Jo tämä hallitus voi ehtiä tämän kirjauksen kumoamaan.

Jos paketti kaatuu, EU tekee paketin ilman Suomea.

Jos on populismia pitää Suomen ja EU:n puolta, olen ylpeästi populisti.”