debaattibanneri

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin BSPC:n pysyvä komitea pohtii tänään iltapäivällä Brysselissä, miten suhtautua Valko-Venäjän pyyntöön päästä järjestön tarkkailijajäseneksi. Edellisen kerran asiasta keskusteltiin viime syksyn Itämerikonferenssissa Riiassa, mutta tuolloin päädyttiin odottamaan Valko-Venäjän parlamenttivaalien tuloksia ja maan ihmisoikeustilanteen kehitystä.

Valko-Venäjä on jo tarkkailijana Itämeren valtioiden hallitustenvälisessä yhteistyössä. Lopullisesti Valko-Venäjän tarkkailijajäsenyydestä päättää ensi syksynä täydessä kokoonpanossaan kokoontuva Itämeren parlamentaarikkokonferenssi, mutta pysyvän komitean mielipiteellä on suuri merkitys.

Valko-Venäjän ja Itämeren maiden suhteet ovat lähentyneet muun muassa siksi, että Euroopan unionilta jää Venäjän vastaisten talouspakotteiden vuoksi käyttämättä ympäristönsuojeluun tarkoitettuja varoja. Valko-Venäjä kuuluu Itämeren valuma-alueeseen, joten Valko-Venäjän jätevesien käsittely kiinnostaa Itämeren rantavaltioita. EU:n talouspakotteet eivät koske Valko-Venäjää.

Valko-Venäjän lisäksi Brysselin kokouksessa käsitellään hallitustenvälisen Itämeri-yhteistyön nykytilaa. Itämeren valtioiden neuvostoa CBSS:n (Council of the Baltic Sea States) johtava Islanti haluaisi puheenjohtajakaudellaan järjestää Itämeren alueen ulkoministerikokouksen. Itämeri-parlamentaarikot ovat tukeneet hanketta, koska se vähentäisi jännitteitä. Alueen ulkoministerit eivät ole olleet koolla Ukrainan kriisin alkamisen jälkeen.

Itämeren parlamentaarikkokonferenssin pysyvä komitea keskustelee Brysselissä myös Suomen valtuuskunnan puheenjohtajan Veera Ruohon (ps.) aloitteesta ottaa maahanmuutto ja kotouttaminen Itämeren parlamentaarisen yhteistyön asialistalle. Suomen tavoitteena on selvittää, miten maahanmuutto ja kotoutuminen on eri maissa järjestetty ja miten parhaita käytäntöjä voitaisiin jakaa.

Suomi on ajanut myös nuorisoyhteistyön lisäämistä Itämeren alueella, mistä on myös tarkoitus keskustella Brysselissä.

Suomen maanantain 23.1. kokouksessa edustaa Itämeren parlamentaarikkokonferenssin Suomen-valtuuskunnan varapuheenjohtaja Saara Sofia-Sirén (kok.).

Vuonna 1991 perustettu Itämeren parlamentaarikkokonferenssi edistää 11 Itämeren alueen ympärysmaan kansallisen parlamentin, 11 alueellisen lainsäädäntöelimen sekä 5 parlamenttienvälisen järjestön yhteistyötä poliittisen vuoropuhelun avulla. Järjestö on perustettu Suomen aloitteesta.