27913767412_987c4712bd_z

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) tapasi Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin yleiskokouksen täysistunnon avajaisten yhteydessä perjantaina 1.7. Georgian Tbilisissä.

“Steinmeier esitti kiitoksensa siitä työstä, jota olen yleiskokouksen puheenjohtajana tehnyt, jotta parlamentaarisen ja hallitustenvälisen puolen yhteistyö pelaisi tuloksekkaammin. Kävin hänen kanssaan erittäin suoran ja hyvän keskustelun Ukrainan tilanteesta, jossa on viime aikoina näkynyt uusia askelmerkkejä. Erityisesti keskityimme siihen, mikä on nykyisessä tilanteessa Venäjän toimintalogiikka”, Kanerva toteaa Tbilisistä.

Yleiskokouksen istuntoon on kokoontunut noin kolmesataa kansanedustajaa 54 Etyjin osallistujavaltiosta. Kanerva korosti avajaispuheessaan eri maista tulevien kansanedustajien välisen vuoropuhelun tärkeyttä, etenkin silloin, kun totutut turvallisuusrakenteet ovat paineen alla ja maailmassa on paljon epävarmuutta. Kanervan kausi Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana osui aikaan, jolloin Etyjin omat perusperiaatteet ja kivijalat järkkyivät, kun Venäjä liitti Ukrainaan kuuluvan Krimin itseensä. 

”Etyjin periaatteita on tietysti rikottu räikeästi, josta esimerkkinä ovat pitkittyneet konfliktit niin täällä Georgiassa kuin myös Moldovassa ja Etelä-Kaukasuksella. Minun toiveeni on, että Ukraina ei liittyisi tähän joukkoon”, Kanerva totesi.

Kanervan puheenjohtajakausi päättyy Tbilisissä ja hänelle valitaan seuraaja kokouksen päätöspäivänä tiistaina 5.7. Yleiskokouksen sääntöjen mukaan puheenjohtajana voi toimia enimmillään kaksi vuotta.

”Tässä keskinäisriippuvaisessa maailmassa meidän kaikkien tavoitteena tulisi olla kestävä rauha, turvallisuus sekä vauraus. Myös haasteemme, kuten kansainvälinen terrorismi, ilmastonmuutos ja pakolaiskriisi, ovat yhteisiä. Eristäytymispolitiikkaan pyrkivät pohjavirrat, joita olemme todistaneet aivan viime päivinä myös Euroopassa, eivät ainakaan edesauta näissä haasteissa”, Kanerva sanoo.

Perjantain avausistunnossa puhuivat Kanervan lisäksi muun muassa Georgian parlamentin puhemies David Usupashvili, Georgian presidentti Giorgi Margvelashvili, Georgian pääministeri Giorgi Kvirikashvili ja hallitustenvälisen Etyjin puheenjohtajana toimiva Saksan ulkoministeri Steinmeier.

Suomesta kokoukseen osallistuvat Kanervan lisäksi kansanedustajat Aila Paloniemi (Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja, kesk.), Kimmo Kivelä (valtuuskunnan varapuheenjohtaja, ps.) sekä Mika Raatikainen (ps.).