1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) kyseenalaistaa entisen pääministerin Paavo Lipposen ehdotuksen saamelaisten omasta kansanedustajasta. Kärnän mielestä saamelaisten yhteisö on erittäin moninainen ja moniääninen, eikä yksi kansanedustaja voisi edustaa sitä kattavasti.

– Saamelaisten joukkoon mahtuu monenlaisia ajatuksia politiikasta ja yhteiskunnan kehittämisestä; poronhoidosta kaupunkipolitiikkaan ja esimerkiksi tasa-arvokysymyksiin. Saamelaispoliittisten kysymysten tulee olla poliittisten puolueiden kiinnostuksen kohteena nyt ja tulevaisuudessa, mutta on loukkaavaa ajatella, että henkilön etninen tausta voisi määrittää hänen yhteiskunnallisen ajattelunsa.  

Kärnän mukaan Suomen saamelaiset elävät eri puolilla Suomea, työskentelevät eri aloilla ja puhuvat äidinkielenään eri saamen kieliä. Osa ei puhu saamea laisinkaan. 

–          Suomessa ollaan varsin yksimielisiä siitä, että saamen kielten ja kulttuurin vaaliminen on tärkeää, mutta tähänkin tavoitteeseen voidaan pyrkiä eri tavoilla. Saamelaisilla on paljon annettavaa valtakunnanpolitiikkaan ja siellä heitä jo onkin. Entiset kansanedustajat Janne Seurujärvi (kesk.) ja Heikki Autto (kok.) ovat saamelaisia. SDP:n nouseva tähti ja demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi on myös saamelainen. Kun verrataan pintapuolisestikin näiden henkilöiden poliittista agendaa, voidaan todeta, että ne eivät ole lähimainkaan yhteneviä.

Kärnä on huolissaan myös saamelaiskulttuurin stereotypisoitumisesta julkisessa keskustelussa.  

–          Saamelaisten ja muiden vähemmistöjen stereotypisoinnista on puhuttu viime vuosina paljon. Onkin paradoksaalista, että samaan aikaan kun tietyt tahot ovat edelleen, ja syystäkin, loukkaantuneita Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan “nunnukalailaa” -miehistä, ovat he valmiita tukemaan aivan yhtä stereotypisoitunutta ehdotusta yhdestä saamelaisten omasta kansanedustajasta. Mielestäni on nimittäin erittäin loukkaavaa ajatella, että kenenkään etninen tausta voisi määrittää henkilön yhteiskunnallista ajattelua.