Mäkeläinen-Suvi2-599x800

Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen

Puolustusministeri Jussi Niinistö esitteli tänään visionsa tulevien vuosien leikkauskohteiksi Puolustusvoimissa. Keskustanuoret tyrmistyi Niinistön ideasta sulkea Puolustusvoimat vapaaehtoisilta naisilta.

“Puolustusministerin sukupuolittuneet käsitykset ovat tunkkainen tuulahdus sovinistisesta historiasta. Keskustanuoret ei hyväksy ajatusta kieltää naisilta vapaaehtoinen palvelus. Myös maanpuolustuksessa sukupuolittuneista toimintamalleista pitäisi pyrkiä pääsemään eroon, eikä ainakaan vahvistaa” tuhahtaa Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen.

Naisten vapaaehtoinen asepalvelus on ollut Suomessa mahdollinen vuodesta 1995 alkaen. Vapaaehtoisesti asepalvelukseen hakeutuu vuosi vuodelta enemmän naisia – tänä vuonna tehtiin jälleen uusi ennätys, kun 1516 naista hakeutui vapaaehtoiseen palvelukseen.

“Vapaaehtoisesti palvelukseen hakeutuvat naiset ovat motivoituneita ja hyvin palvelukseen kuntonsa puolesta soveltuvia. Näin hyvää joukkoa Suomella ei ole varaa jättää kouluttamatta”, linjaa puheenjohtaja Mäkeläinen. 

Epävakaassa maailmantilanteessa ei Keskustanuorten mielestä missään nimessä tulisi tehdä puolustuskykyä heikentäviä leikkauksia. Sen sijaan Keskustanuoret esittää totaalikieltäytyjien vankeusrangaistuksen korvaamista maanpuolustusverolla.

“Sen lisäksi, että totaalikieltäytyjille annettava vankeusrangaistus on todettu eettisesti ongelmalliseksi, se kuluttaa yhteiskunnan rajallisia resursseja eikä hyödytä maanpuolustuksen järjestämistä millään tavalla. Vankeusrangaistus tulisikin korvata maanpuolustusverolla, jota palveluksesta kieltäytyvä maksaisi muiden verojensa lisäksi”, esittää puheenjohtaja Mäkeläinen.