Harri-Jaskari-media3-nelio

Eräällä ystävälläni todettiin leikkausta vaativa operaatio – onneksi ei kovin kiireellinen ja hengenvaarallinen vasta leikkauksen pitkittyessä. Kivulias joka tapauksessa. Totta kai operaation olisi voinut hoitaa yksityisellä puolella, mutta ystäväni päätti odottaa julkisen sektorin lähetettä – myös kustannussyistä.

Lähete tarkempiin tutkimuksiin tuli kuuden kuukauden päähän. Itse operaation ajasta ei ole tietoa. Olisiko tässä asiakasseteli nopeuttanut hoitoon pääsyä, lisännyt työkuntoa ja helpottanut asiakkaan henkistä taakkaa? Kaveri olisi jo tiukasti töissä sillä fiiliksellä, että tulipa tämäkin harmi hoidettua.

Toinen läheiseni miettii vanhempiensa heikkenevää kuntoa. Erityistä huolta ystävälleni aiheuttaa vanhempien muistisairaus. Onneksi palvelua on saatu ohjattua kotiin, mutta päivä päivältä käy selvemmäksi, että seuraava vaihe on muistisairaille tarkoitettu hoivakoti pariskunnalle yhteisellä asunnolla.

Viranomaiset kuitenkin totesivat, että kyllä kotona pärjätään riittävän hyvin. Hoitopaikkoja muistisairaille on aika vähän ja parinkuntien yhteisiä huoneita todella niukasti. Toisaalta hoito-ohje on sellainen, että uuteen paikkaan pitäisi siirtyä ennen kuin muisti kokonaan menee. Läheiseni mietti, että olisipa asiakasseteli ollut käytössä jo useamman vuoden. Olisi meidän pikkukuntaan tullut uusia palvelun tarjoajia ja nyt olisi jopa valinnanvaraa.

Entä kaikenlaiset pikkuvaivat ja siihen liittyvät lääkärikäynnit? Uusimman selvityksen mukaan joillekin Tampereen terveysasemille joutuu jonottamaan hoitoa jopa kuukauden. Toisille terveysasemille pääsee keskimäärin vuorokaudessa. Sattumoisin nopean palvelut terveysasemat ovat niitä, jotka osallistuivat ministeriön valinnanvapauskokeiluun.

Valinnanvapauskokeiluun osallistuneet terveysasemat joutuivat skarppaamaan, koska pelkona on, että asiakas saattaa valita toisin. Vai oliko sittenkin kyse siitä, että valinnanvapauskokeiluun osallistui vain 2000 ihmistä, kuten eräs apulaisylilääkäri selitti järkyttävää palvelutason eroa.

Mietin näiden tietojen perusteella, miksi se Kokoomuksen ajama valinnanvapaus on saanut lähes kaikki vastarintaan. Liput liehuvat ja niissä lukee “Minä ei halua valita”. Vai olisiko sittenkin, että ylhäältäpäin ohjattu suunnittelutalouden järjestelmä ei toimi edes terveydenhuollossa?