Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Terhi Koulumies

Kokoomuksen Laiho ja Koulumies: Bussipysäkeillä ja parvekkeilla tupakointiin pitää puuttua

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho ja Terhi Koulumies jättivät sosiaali- ja terveysvaliokunnassa vastalauseen Tupakkalakiin. Edustajien mukaan lakiesitys sisälsi riittämättömät toimenpiteet tupakoinnin kitkemiseksi Suomesta 2030 mennessä, päinvastoin kuin tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämisryhmä on asettanut tavoitteeksi.

Kokoomusedustajat kritisoivat hallituksen laimeaa esitystä kovin kääntein ja vaativat tiukennuksia muun muassa bussipysäkeillä ja parvekkeilla tupakointiin sekä ikärajan nostamiseksi 20 ikävuoteen kuten useat asiantuntijat ja terveysjärjestöt, kuten Syöpäjärjestöt, Hengitysliitto ja Suomen Lääkäriliitto ovat ehdottaneet.

”On erittäin valitettavaa, että tärkeitä tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmän ja asiantuntijoiden esityksiä ei huomioitu. Tupakointi on kiistatta merkittävin syöpää ja sydän ja verisuonitauteja aiheuttava tekijä. Myös passiivinen tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää, rintasyöpää ja hengitystieoireita, ja siksi järeitä keinoja tupakoimattomien suojelemiseksi ja tupakoinnin loppumiseksi olisi tehtävä”, Laiho ja Koulumies huomauttavat.

”Olisimme nostaneet tupakan myynnin, maahantuonnin ja hallussapidon ikärajan 20 ikävuoteen. On vahvaa näyttöä siitä, että suuri osa tupakkakokeiluista tapahtuu ennen 20 ikävuotta. Tupakoinnin saatavuutta voisi hankaloittaa ikärajan nostolla. Moni 16-vuotias saattaa tuntea 18-vuotiaan kaverin, mutta harvempi 20-vuotiasta. On päivän selvää, että mitä nuorempana aloittaa, sitä varmemmin jää koukkuun”, edustajat jatkavat.

Ostoikärajana tupakka- ja nikotiinituotteilla on 21 vuotta esimerkiksi useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Maailman lääkäriliitto WMA on myös osaltaan ajanut tupakka- ja nikotiinituotteiden myynnin kieltämistä alle 20-vuotiaille. Vastaavan kaltaisista rajoituksista keskustellaan myös muualla, kuten Isossa-Britanniassa ja Norjassa, jossa sähkötupakan ikärajaksi halutaan 25-vuotta.

”Tupakointikieltoa olisi pitänyt myös laajentaa koskemaan bussipysäkkejä, junalaitureita ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden välitöntä läheisyyttä. Myös taloyhtiöissä parveketupakointi pitäisi voida kieltää enemmistön asukkaista sitä kannattaessa. Nykylainsäädännön ongelma on, että jos yksikin osakas vastustaa sitä, kieltoa ei voida asettaa. Tähän pitää saada muutos. On kohtuutonta, ettei vauvaa voi nukuttaa parvekkeella, koska naapuri tupakoi. Myöskään ikkunoita ei voi pitää kesäkuumalla auki sieltä leijuvan tupakanasavun takia”, Laiho ja Koulumies listaavat.

Kokoomusedustajat ulottaisivat tupakointikiellon myös perhepäivähoidossa käytettäviin tiloihin. Lapsilla pitää olla oikeus olla hoidossa savuttomissa tiuloissa.

”Ihmisillä oikeus raittiiseen ilmaan ja siihen, ettei tarvitse hengittä toisten höyryjä. Ihmisillä pitää olla mahdollisuus elää savuttomassa ympäristössä niin kotona kuin työmatkoilla liikkuessaan tiiviissä kaupunkiympäristössä ja julkisessa tilassa. Nyt tarvitaan rohkeita toimia, jotta tupakointi saadaan totaalisesti loppumaan”, päättävät Laiho ja Koulumies.