Perussuomalaisten Antikainen: Ruotsin jengiväkivalta toimii varoittavana esimerkkinä vääränlaisen maahanmuuton ongelmista – milloin Suomessa herätään?

Saksan suurilevikkisin iltapäivälehti Bild kirjoitti maanantaina 25.10. Ruotsin olevan Euroopan vaarallisin maa. Artikkelin innoituksena lienee laajasti uutisoitu 19-vuotiaan rap-artisti Einárin murha. Uhri löydettiin ammuttuna tukholmalaisen asuintalon edestä myöhään illalla 21. lokakuuta. Tapaus on kuohuttanut jengiväkivallan kanssa kamppailevaa Ruotsia, sillä tekotapaa on kuvailtu teloituksenomaiseksi.

”Bildin artikkeli maalaa karun kuvan entisen kansankodin rappiosta. Hyvinvointivaltion mallimaasta on tullut pahoinvointivaltio, jossa jengiläiset teloittavat toisiaan kadulla ja kilpailevat rikollisjärjestöt iskevät toisiaan vastaan kranaatein ja pommein. Viime vuonna koiraansa ulkoiluttanut 12-vuotias tyttö menetti henkensä oltuaan väärään aikaan väärässä paikassa rikollisjengien välienselvittelyn aikana. Tapaus järkytti koko maata, mutta ongelmaan ei siitä huolimatta ole puututtu, vaan rikolliset rellestävät kaduilla entiseen tapaan”, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee.

Ruotsin poliisi kuvailee väkivallan raaistumista loputtomaksi kierteeksi, jota on vaikea katkaista, ja pelkää Einárin murhan johtavan uusiin väkivaltaisuuksiin. Poliisin resurssit ovat kovilla, sillä jengiväkivalta on vakava uhka myös sivullisille. Ruotsissa murhia ja murhayrityksiä tehdäänkin poikkeuksellisen usein julkisilla paikoilla ampuma-asein sekä pommi- ja kranaatti-iskuilla.

”Kesällä ruotsalainen poliisi ammuttiin kuoliaaksi Göteborgissa keskellä katua, kun 17-vuotias jengiläinen yritti ampua kohti toisen rikollisjengin jäseniä. Pari vuotta aiemmin sama henkilö oli syyllistynyt puukotukseen raitiovaunussa. Muutama vuosi sitten Malmössä nainen ammuttiin kuoliaaksi perheensä edessä keskellä kirkasta päivää. Vastaavia tapauksia on useita vuosien varrelta. Raaka väkivalta julkisilla paikoilla vaikuttaa olevan Ruotsin uusi normaali”, Antikainen toteaa.

Kesällä julkaistun Ruotsin rikoksentorjuntaneuvosto Brå:n tutkimus kertoo, että Ruotsi on Euroopan maista ainoa, jossa aseväkivalta on kasvussa. Ruotsin poliisiylijohtaja Anders Thornbergin mukaan syynä on jengiväkivallan kasvu sekä maahan syntyneet rinnakkaisyhteiskunnat.

”Ruotsissa ollaan pitkään oltu enemmän huolissaan siitä, kuinka maan imago ryvettyy muun maailman silmissä kuin siitä, että ihmisiä ammutaan kadulle. Vuosien hyssyttelyn jälkeen Ruotsissa uskalletaan vihdoinkin puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Maahanmuuttajavaltaisiin lähiöihin kehittyneet rinnakkaisyhteiskunnat ovat maahanmuuttajataustaisten rikollisjengien hallitsemia eivätkä ihmiset luota poliisiin lainkaan. Myös Suomessa on jo useita väkivaltaisuuksiin syyllistyneitä maahanmuuttajataustaisten nuorten katujengejä, mikä on erittäin huolestuttavaa kehitystä. Tämänpäiväinen uutinen 15-vuotiaaseen poikaan kohdistuneesta törkeästä vapaudenriistosta ja törkeästä ryöstöstä on selkeä varoitusmerkki. Ongelmiin on puututtava välittömästi, jotta emme päädy Ruotsin tilanteeseen”, Antikainen vaatii.