Kansalaiset kamppailee sähkölaskujen ja bensanhinnan kanssa, hallitus ja keskusta kehottaa kansalaisia menemään sosiaalitoimiston asiakkaaksi. Toisin on Ruotsissa, jossa asiaan on nyt havahduttu.

Muun muassa maaseuduntulevaisuus ja kauppalehti uutisoi siitä, että Ruotsi ja Norja aloittavat suorien tukien maksamisen niille kansalaisilleen, joilla sähkömaksut ovat kasvaneet kohtuuttoman suuriksi. Ruotsissa tukea suunnitellaan maksettavaksi korkeintaan 195 euroa kuukaudelta.

Suomessa vastaava tukea ei ole suunniteltu, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä. Lintilä vetoaa muun ohessa siihen, että ”jos sähkön hintaa ruvetaan kompensoimaan, aletaan seuraavaksi kysyä, miten pannaan polttoaineiden hinnat alas.” Lintilä on kuitenkin lohduttanut, että sähkölaskujen maksuongelmia varten on sosiaaliturvajärjestelmä.

– Ennen maaseudun asialla olleen puolueen eli keskustan ministeri kertoo, kuinka sähkönhinnan alennuksen haittapuolena olisi, että kansalaiset tahtoisivat sitten myös kohtuuhintaista polttoainetta, perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Leena Meri hämmästelee.

– Jonkun pitäisi kertoa ministerille, että kansalaisaloite bensaveron alentamiseksi sai yli 50 000 allekirjoitusta kolmessa päivässä. Eli kansa on kyllä hätää näkemässä myös polttoaineiden hintojen kanssa, mutta hallitus ei tätä halua kuulla, Meri toteaa.

– Samaan aikaan lähestytään aluevaaleja, jonka hintalappua voidaan edelleenkin vain arvailla. Valmistelussa on miljardien eurojen soteuudistus, jonka yhteydessä hallintohimmeliin ja esimerkiksi uusiin puoluetukiin aluevaltuustoissa löytyy miljoonia, joita keskusta pitää välttämättöminä. Sitten kun kotitaloudet ovat hätää kärsimässä sähkölaskujen ja polttoaineenhintojen kanssa, niin hallituksella onkin rahat loppu.

– Vaikka aluevaltuustotuki ei yksistään riittäisi sähköhintojen kompensointiin, se kuvastaa hallituksen arvomaailmaa: kun oma ja puolueen etu sitä vaatii, niin raha ei ole ongelma.