Leena Meri: Oikeusvaltion keskeisiä toimijoita pitää tukea muutakin kuin sanallisesti

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri vaatii oikeusvaltion keskeisten toimijoiden rahoituksen nostamista. Meri sanoo oikeusvaltion koostuvan ketjusta, jonka jokaisen osan pitää toimia, jotta oikeusvaltio voi toimia kunnollisesti. Ketjuun kuuluu muun muassa tuomioistuimet, syyttäjälaitos ja rikosseuraamuslaitos.

– Yksi keskeinen toimija oikeusvaltiossa on tuomioistuinlaitos. Tuomioistuimet ovat kärsineet pitkään niin sanotusta JTS-miljardista, jolla pyritään tekemään säästöjä julkiseen talouteen. Vaikka tarkoitus olisi hyvä, käytännössä tuottavuusohjelmalla lähinnä kielletään tosiasiat, sillä jatkuvasti täytyy kuitenkin myös antaa lisärahoitusta. Ensin leikataan ja sitten annetaan lisää, Meri kertoo.

Tuomioistuimet roikkuvat löysässä hirressä

Meri syyttää oikeusministeriötä tuomioistuimien pitämisestä pihdeissään epävarman rahoituksen avulla ja kyseenalaistaa oikeusvaltioperiaatteen toteutumisen.

– Epävarman rahoituksen takia tuomioistuimissa ei voida vakinaistaa virkoja. Oikeusvaltioperiaatteen mukaisesti tuomareiden virat pitäisi olla pysyviä ja siksi oikeusministerin pitäisi lopettaa tämä tuomioistuimien pihdeissä pitäminen ja resurssoida rahaa kunnolla tuomioistuimille.

– Olemme puhuneet paljon oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta eri EU-maissa, mutta meidän oma tuomioistuin on äärirajoilla ja pyörii tunnollisten ihmisten voimin. Kun näiden ihmisten voimavarat loppuvat, meillä loppuu oikeusturvan antaminen. Asia pitää saada siis pikaisesti kuntoon, Meri sanoo.

Vanginvartijoiden turvallisuudessa vakavia puutteita

Meri kertoo olevansa huolissaan myös rikosseuraamuslaitoksen tilasta. Meren mukaan vankiloissa henkilöstöä on liian vähän suhteessa vankien määrään ja tämä näkyy heikentyneenä turvallisuustilanteena.

– On aivan kestämätöntä, että saamme jatkuvasti lukea lisääntyvästä vanginvartijoihin kohdistuvista uhkauksista ja aggressioiden lisääntymisestä. Vankien väkivallan taustalla on usein järjestäytynyttä rikollisuutta ja siihen liittyy huumausainerikollisuuden harjoittamisessa osana oleva painostus ja velkasuhteet.  Turvattomuus ei rajoitu enää pelkästään vankiloihin, vaan tapauksia on myös vapaa-ajalla. Vanginvartijoiden turvallisuuteen sekä työpaikalla että vapaa-aikana pitää panostaa, Meri vaatii.

– Ketjun monessa osassa on siis ongelmia. Jos koneiston yksi ratas tukehtuu, tukehtuu koko kone. Siksi todella toivon, että ministeri Henriksson ryhtyy pikaisiin toimiin edellä olevien epäkohtien korjaamiseksi ja oikeusvaltion ydintoimintojen tukemiseksi.