eetu_rantakangas

Piraattinuorten puheenjohtaja, Keski-Suomen piraattien varapuheenjohtaja Eetu Rantakangas

Piraattinuorten puheenjohtaja, Keski-Suomen piraattien varapuheenjohtaja Eetu Rantakangas on lähtenyt Islantiin seuraamaan ja kommentoimaan maan lauantaisia parlamenttivaaleja. Viimeisimmät gallupit lupaavat puolueelle jopa 22,6 prosentin kannatusta, nostaen sen Islannin suosituimmaksi puolueeksi. Puolue on ilmoittanut etukäteen kieltäytyvänsä muodostamasta hallitusta sekä itsenäisyyspuolueen että progressiivisen puolueen kanssa niissä esiintyvän korruption vuoksi.

“Islannissa Piraattipuolue ottanee viikonloppuna historiallisen vaalivoiton. Islannin piraatit ansaitsevatkin sen. He ovat tuoneet esiin piraattien tapaa tehdä politiikkaa terävämmin kuin yhdenkään toisen maan piraattipuolue”, Rantakangas kirjoitti tänään blogissaan.

Niin kutsutut panamapaperit ja Islannin pankkikriisi ovat vaikuttaneet Piraattipuolueen kannatuksen kasvuun. Tämän rinnalle Rantakangas nostaa kirjoituksessaan piraattien kyvyn vastata nykyajan haasteisiin:

“Piraateilla on vahva ideologia, ja piraatit myös tuntevat teknologian mahdollisuudet. He myös aikovat aidosti parantaa maailmaa ja tarjota tämän vuosituhannen ongelmiin tämän vuosituhannen ratkaisuja, muun muassa tuomalla lisää tieteellisyyttä päätöksentekoon.”

Islannin piraatit ovat osa kansainvälistä piraattiliikettä, joka syntyi Ruotsissa vuonna 2006 ja on sen jälkeen levinnyt lähes 70 maahan ympäri maailman. Piraattipuolueiden keskeisiä periaatteita ovat yksilönvapaus ja yhdenvertaisuus, sanan- ja ilmaisunvapaus, kansalaisoikeudet ja yksityisyydensuoja, päätöksenteon avoimuus ja läpinäkyvyys, osallistavampi demokratia sekä lukuisat tietoyhteiskunnan kehitykseen liittyvät periaatteet. Näitä ovat tiedon vapaan liikkuvuuden edistämisen lisäksi tekijänoikeuslakien nykyaikaistaminen, josta liike on saanut tunteita herättävän nimensäkin.

Piraattipuolue seuraa vaaleja tarkasti myös Suomessa. Helsingin piraatit viettävät vaalien kunnaksi vaalivalvojaisia Franzeninkadun toimitilassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.