petrus_1920

Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Petrus Pennanen

Piraattipuolue: Perustuloa, ei keppiä!

Vuoden vaihtuessa voimaan astunut aktiivimalli on askel täysin väärään suuntaan. Aktiivimallilla voi toki sanoa olevan työllistävä vaikutus: byrokratian pyörittämiseen kuluu nimittäin entistäkin enemmän työaikaa kelan rekrytoidessa jopa sata uutta työntekijää sitä varten. Miten sama hallitus, joka kehuskelee vähentävänsä byrokratiaa, voi luoda näin tehottoman ja raskaan tavan edistää työllisyyttä?

Voidaankin perustellusti sanoa, että aktiivimallin ytimessä ei ole työttömien tilanteen parantaminen, vaan tavoitteena on aktivoinnin varjolla laskea työttömyysetuksien tasoa.

“Sen sijaan, että perusturvajärjestelmä tehtäisiin toimivammaksi ja selkeämmäksi, niin että työtön pääsisi ilman ongelmia opiskelemaan ja yrittämään, etenemme päinvastaiseen suuntaan. Järkyttävän tukiviidakon päälle on vielä keksitty uusi monimutkaistus, paljon puhuttu aktiivimalli. Hallitukselle haluaisin sanoa, että valtavan monimutkaisesta, huonosti toimivasta häkkyrästä ei saada parempaa liimaamalla siihen uusia kakkaroita, vaan tekemällä kokonaisuudessaan järkevämpi systeemi”, kommentoi varapuheenjohtaja Petrus Pennanen blogissaan.

Piraattipuolue on tyytyväinen siitä, että tuoreen hyvän uudistuksen myötä työtön voi nyt harjoittaa yritystoimintaa neljä kuukautta ilman, että se estää työttömyysturvan maksamista. Kuitenkin yritystoiminnan tulojen sovittelu saattaa nykymallissa hidastaa tukien maksurytmiä, mikä saattaa aiheuttaa toimeentulo-ongelmia aloittelevalle yrittäjälle ja tämän mahdolliselle perheelle. Perustulo olisi parempi tapa hoitaa yrittäjän sosiaaliturva, sillä yrittäjyyden kynnys laskisi huomattavasti kun epävarmuus kaiken sosiaaliturvan ulkopuolelle joutumisesta katoaisi.