ihalainen-lauri-yhtkuvake-350x350

SDP:n kansanedustaja Lauri Ihalainen hämmästelee perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turusen kommentteja luottamusmiehistä eduskuntakeskustelussa keskiviikkona 29. lokakuuta.

─ Eilisessä palkkaturvaa käsittelevässä eduskuntakeskustelussa tuli ilmoille lausuttua perussuomalaisten kansanedustaja Turusen suulla varsinainen jytky ja pyllistys palkansaajille ja tärkeätä yhteistyötä työpaikoilla tekeville luottamusmiehille. Turunen sanoi, että “vaatimus luottamusmiehistä neuvotteluosapuolina jäykistää työmarkkinoita ja hyvää paikallista sopimuskulttuuria”. Eli parempi paikallisen sopimisen kulttuuri syntyisi Turusen mielestä ilman työntekijöiden valitsemaa luottamusmiestä, Ihalainen hämmästelee.

Ihalainen toteaa, ettei ole koskaan tavannut menestyviä ja hyvän tuloksen yrityksiä, joissa luottamusmies koettaisiin haitakkeeksi Turusen kuvailemalla tavalla. Päinvastoin viisaat ja menestyvät yritykset kokevat luottamusmiehet kumppaneiksi selvitä yhdessä ja henkilöstä arvostaen, Ihalainen muistuttaa.

─ Tällainen puheenvuoro kansanedustaja Turuselta oli mielestäni harkitsematon työpaikkojen arjen puurtajille – luottamusmiehille. Tällaisilla puheilla sydän on duunareille kylmettynyt. Kilpailukykysopimuksessa sovittiin selviytymislausekkeesta ja muutoinkin paikallisen sopimisen kehittämisestä. Työmarkkinaosapuolet yhdessä korostavat paikallisen sopimisen edellyttävän luottamuksellista yhteistyötä ja muun muassa selviytymislausekkeen käyttöönoton tarpeesta neuvotteluun luottamusmiesten kanssa, Ihalainen päättää.