Minulla oli ilo vastaanottaa tänään Hanna Kososen laadukas korkeakoulutuksen seutukaupunkiselvitys. Analyyttinen tutkijanote, korkeakoulukentän tuntemus ja yhteiskunnallisen päätöksenteon syvä ymmärrys lyövät työssä kättä ainutlaatuisella tavalla.
Seutukaupunkien kehityksellä on tärkeä merkitys koko Suomen tulevaisuudelle. Noin miljoonaa ihmistä, yli 70 000 yritystä, joista merkittävä osa toimii viennin parissa ja 10–15 prosentin osuus koko taloutemme tuotannosta. Nämä luvut kertovat, miksi meidän pitää olla kiinnostuneita 57 seutukaupungistamme.
Kososen selvitys kuvaa selvityksessään erinomaisella tavalla seutukaupungeissa käynnissä olevaa talouden ja teollisuuden rakennemuutosta. Uutta työtä syntyy ja vanhoja työpaikkoja katoaa. Koulutus- ja osaamisvaatimukset kasvavat. Osaamisen päivittämisen tarve korostuu. Osaajapula ei saa nousta alueiden ja alojen kehityksen jarruksi.
Valtakunnan tasolla olemme asettaneet tämän vuoksi kunnianhimoiset tavoitteet: uutta luovat TKI-panokset ovat saatava kasvu-uralle ja korkeakoulutettujen osuus nykyistä suuremmaksi. Tutkimus ja korkeakoulutetut osaajat ovat kuin tämän päivän uudisraivaajia. Ne luovat edellytyksiä uuden työn ja kasvun synnylle.
Työn ja yrittämisen muutos edellyttää sitä, että koulutuksesta on tehtävä jatkuvaa ja rajatonta. Korkeakoulutuksen on oltava vahvemmin kiinni ihmisten, yritysten ja erilaisten alueiden arjessa. Vain näin saamme koko Suomen voimavarat käyttöön ja kasvun eväät kuntoon. Tämä edellyttää alueellisesti kattavaa ja koulutustarjonnaltaan monipuolista, alueiden osaamistarpeisiin vastaavaa korkeakouluverkkoa. Samalla on tartuttava uusiin mahdollisuuksiin.
Koulutustarpeiden alueellisen ennakoinnin kehittäminen, digitaaliset ajasta ja paikasta riippumattomat oppimisen tavat, työntekoa ja oppimista joustavasti yhdistävät koulutuspolut sekä erilaiset kannusteet korkeakoulujen ja yritysten tutkimusyhteistyölle tekevät korkeakoulutuksesta paremmin saavutettavaa.
Kososen selvitystyö sisältää useita erinomaisia konkreettisia ehdotuksia. Käymme ehdotukset nyt huolella läpi ja mietimme, miten ne olisivat parhaiten kytkettävissä korkeakoulutuksen ja tutkimuksen valtakunnalliseen kehittämistyöhön.