Kuva: Salla Merikukka

Vihreiden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Saara Hyrkkö ehdottaa omaa neuvolaa murrosikäisten vanhemmille. Hyrkkö julkaisi ehdotuksensa MTV:n Uutisaamussa ja YouTube-kanavallaan maanantaiaamuna.

– Neuvoja vanhemmuuteen tarvitaan myös vauva-ajan jälkeen. Monet vanhemmat kokevat olevansa aika yksin, kun oma lapsi lähestyy murrosikää, itsenäistyy, kokeilee rajojaan ja tekee elämäänsä koskevia isoja päätöksiä. Vanhempien omatkin voimavarat voivat olla vähissä. Teinineuvola tekisi pysähtymisestä uuden elämänvaiheen ja vanhemmuuden äärelle yhtä luontevaa, kuin vauvan kanssa neuvolakäynti, Hyrkkö sanoo.

Hyrkön mukaan ensiaskel uuden universaalin palvelun rakentamisessa voisi olla laajentaa nykyisten perheneuvoloiden saatavuutta ja markkinoida niitä vanhemmille nykyistä aktiivisemmin esimerkiksi koulujen kautta. Vanhemmuusvalmennusta voisi toteuttaa myös koulun ja opiskeluhuollon yhteistyönä.

– Monessa kunnassa apua kyllä saa, jos sitä osaa pyytää ja ainakin, jos tilanne on jo aika paha. Mutta ajattelen, että kannattaisi olla tukena niillekin, jotka eivät itse sitä hoksaa pyytää. Teinineuvolasta jokainen perhe voisi saada hyödyllisiä työkaluja vanhemmuuteen ja valmennusta uuden elämänvaiheen äärellä. Samalla tunnistettaisiin ne, jotka tarvitsevat enemmän tukea, Hyrkkö pohtii.

Hyrkkö julkaisi hiljattain myös ajatuksiaan äitiys- ja lastenneuvolan kehittämisestä.