SDua_1UC_400x400

Kansalaisaloite äitiyslaista keräsi yli 55 000 allekirjoitusta ja etenee nyt puolentoista vuoden käsittelyn jälkeen eduskunnan täysistunnon hyväksyttäväksi. Vihreiden kansanedustaja, lakivaliokunnan jäsen Johanna Karimäki kirjoittaa Vihreässä blogissa äitiyslain etenemisestä.

– Valiokunnan äitiyslakia puoltava mietintö on vahva viesti koko eduskunnalle lain hyväksymiseksi, Karimäki kirjoittaa Vihreiden blogissa.

Karimäen mukaan äitiyslaki turvaa lapsen oikeuden vanhempiinsa. 

– Äitiyslain myötä vauvaa odottava naispari voisi tunnustaa toisenkin äidin vanhemmuuden jo neuvolassa. Silloin lapsi ei jäisi orvoksi ja ilman lain suojaa, jos synnyttävälle äidille sattuisi jotain. On lapsen etu, että hänellä on turvatut perhesuhteet heti syntymästään lähtien, Karimäki kirjoittaa.

Karimäki kiittelee äitiyslain ympärille syntynyttä kansalaisliikettä, sillä ilman sitä epäkohtia ei olisi korjattu.

– Äitiyslakia valmisteltiin oikeusministeriössä jo viime hallituskaudella ja sen oli tarkoitus astua voimaan yhtä aikaa isyyslain uudistuksen kanssa, mutta kristillisdemokraattien vastustuksen takia lakiesitys jäi silloiselta hallitukselta antamatta. Myös Sipilän hallitus oli haluton edistämään äitiyslakia. Tämä synnytti kansanliikkeen lain puolesta, Karimäki kirjoittaa.

– Äitiyslain käsittelyn valmistumista on odotettu kauan. Tämä on esitys, joka tuo moniin perheisiin onnea, se on lapsille ja perheille tärkeä. Ja ennenkaikkea se ei ole keneltäkään pois. Laki suo vanhemmuuden turvan naisparin lapselle heti elämän ensi hetkillä, Karimäki kirjoittaa.

Lue koko blogi osoitteessa https://www.vihreat.fi/blogit/johanna-karimaki/2018/02/aitiyslaki-turvaa-lapsen-oikeuden-vanhempiinsa