Karimäki, Johanna vihr

Vihreä eduskuntaryhmä kannustaa kuntapäättäjiä huolehtimaan siitä, että kuntien lapsille ja vanhuksille tarjoama ruoka on turvallista, maukasta ja terveellistä. Vihreiden tavoitteena on, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 20 prosenttia on luomua vuoteen 2020 mennessä. Näin totesi kansanedustaja Johanna Karimäki, joka piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron hallituksen ruokapoliittisen selonteon lähetekeskustelussa 1.3.2017.

Karimäen mukaan kuluttajat haluavat lisää luomuruokaa. Luomun suosimisesta on Karimäen mukaan myös muita hyötyjä.

– Luomun edistäminen vähentää riippuvuutta tuontilannoitteista ja niiden valmistukseen käytetyistä fossiilisista polttoaineista. Hallitus ei näytä uskovan luomun mahdollisuuksiin, sillä se jää hyvin vähälle huomiolle selonteossa. Vihreiden tavoitteena on, että julkisissa keittiöissä tarjotusta ruoasta 20 prosenttia on luomua vuoteen 2020 mennessä, Karimäki sanoo.

Karimäki on huolissaan viennin edistämisen ja maatalouden kannattavuuden parantamisen edellytyksistä.

– Viennin edistämiseksi ja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi selonteossa korostetaan tutkimusta ja innovaatioita, mutta samalla hallituksen rajut koulutus- ja tutkimusleikkaukset heikentävät uusien hittituotteiden kehitysmahdollisuuksia. Esimerkiksi nyhtökauran suosio on osoittanut, että uusille tuotteille on tilausta, Karimäki sanoo.

Myös maataloustuet pitäisi Karimäen mukaan uudistaa.

– On tärkeää, että tuotannosta syntyy kestävää lisäarvoa ja tuet kohdistuvat eettiseen ja ympäristöystävälliseen tuotantoon, ekosysteemipalveluihin, Karimäki sanoo.
 
Karimäen mielestä hallituksen selonteko ei puutu tuotantoeläinten hyvinvointiin tarpeeksi vahvasti. 

– Tarvitaan laaja eläinsuojelulain kokonaisuudistus. On huolestuttavaa, ettei hallituksen selonteossa ole mainintaa eläinsuojelulaista. Kaiken tuotannon tulee olla kestävää ja lakimme on saatava pohjoismaiselle tasolle eläinten hyvinvoinnissa, Karimäki sanoo.
 
Karimäen mukaan selonteosta puuttuu maatilojen energiaomavaraisuusnäkökulma. 

– Ravinteiden järkevä kierrätys ja maatilojen oma lähienergian tuotanto ovat molemmat kannatettavia tavoitteita. Biokaasulaitokset tarjoavat hyvän ratkaisun. Tämän uusiutuvan energian edistämiseksi tarvitaan valtiolta räätälöity tukiratkaisu, Karimäki sanoo.

Karimäki kannustaa poliittikkoja myös tekemään päätöksiä ruokakulttuurin uudistamiseksi. Karimäen mukaan Suomi ja Ruotsi ovat ainoat maat maailmassa, joissa lapsille tarjotaan kouluissa maksuton lämmin ateria.

– Olisiko valtakunnallisesti kouluissa järjestettävä viikoittainen kasvisruokapäivä kouluruokailumme seuraava menestystarina sata vuotta täyttävässä Suomessa, Karimäki kysyy.

Karimäen mukaan kuntapäättäjillä on myös velvollisuus pitää huolta siitä, mitä lapset syövät päivähoidossa ja koulussa sekä mitä vanhukset syövät vanhainkodeissa.

– Lapset ja vanhukset ansaitsevat turvallista, maukasta ja terveellistä ruokaa. Kuntapäättäjillä on iso vastuu varata riittävät määrärahat hyvien hankintojen tekemiseen sekä lähi- ja luomuruuan lisäämiseen. Hankintalakia voi soveltaa painottaen muun muassa tuoreutta ja toimitusaikaa, Karimäki toteaa.
 
Lue koko puhe täältä: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/03/johanna-karimaen-ryhmapuhe-132017