Alanko-Kahiluoto, Outi vihr

Vihreän eduskuntaryhmän mielestä huoli lainvalmistelun tasosta ei ole hallitusta ja oppositiota erottava vaan pikemminkin yhdistävä asia. On koko eduskunnan velvollisuus vaatia hyvää lainsäädäntöä. Näin totesi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto, joka piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron pääministerin ilmoitukseen lainsäädännön valmistelusta 21.2.2017.

– Valitettavasti laadukkaan lainvalmistelun kriteerit ovat toistuva aihe eduskuntakeskustelussa. Kyse on ongelmallisesta asennemuutoksesta. Perusoikeuksia koskevaa lainvalmistelun tason heikentymistä ei voi mitenkään sivuuttaa. Siksi tämä keskustelu on välttämätön, sanoo kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto puheessaan.

– On tullut vaikutelma, että hallitus pyrkii tietoisesti testaamaan kohtia, joissa perustuslaki ja perusoikeudet voisivat joustaa. Tämän ovat panneet merkille niin valiosääntöasiantuntijat kuin oikeuskansleri, joiden näkemykset hallitus on toistuvasti lainvalmistelussa sivuuttanut. Hallituksen oikeusministerin puheet perustuslain päivittämisestä tai yksittäisten kansanedustajien vaatimukset saada perustuslakiin joustoa ovat erittäin hälyttäviä, summaa Alanko-Kahiluoto puheessaan.

Esimerkkinä hälyttävän huonosta valmistelusta on kotoutumislain valmistelu. Esityksessä maahanmuuttajille olisi maksettu muita alempaa työttömyysturvaa. Myös turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa on romutettu ja perheenyhdistämisestä on tehty käytännössä lähes mahdotonta.

– Niin turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa romuttavassa kuin perheenyhdistämistä vaikeuttavassa lakiesityksessä hallitus sivuutti laajan asiantuntijakritiikin ja sen nostamat ihmisoikeusongelmat. Maahanmuuttajataustaisten ihmisten ohella osuutensa surkeasta lainsäädännöstä ovat saaneet ruotsinkieliset, saamelaiset ja viime viikolla seksuaalivähemmistöt, kuten näytelmä avioliittolain ympärillä osoitti, sanoo Alanko-Kahiluoto.

Törmätessään perustuslakiin hallitus on joutunut perumaan esityksiään ja jopa vetänyt niitä pois välttääkseen perustuslakivaliokunnan käsittelyn. Hallitus on tietoisesti estänyt perustuslakivaliokuntaa ottamasta kantaa asioihin, joissa on ollut perustuslaillisia ulottuvuuksia, kertaa Alanko-Kahiluoto.

Lue koko ryhmäpuheenvuoro: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/02/outi-alanko-kahiluodon-ryhmapuhe-2122017