Aalto, Touko vihr

Jokaisen ihmisen on saatava oikea-aikaista hoitoa ilman jonoja lompakon paksuudesta ja postinumerosta riippumatta, totesi kansanedustaja Touko Aalto Vihreiden ryhmäpuheessa eduskunnan välikysymyskeskustelussa sote-uudistuksesta tiistaina 4. huhtikuuta 2017.

– Palveluiden järjestäminen ja rahoitus on saatava samoihin käsiin, ja tiedon täytyy liikkua jokaisen asiakaskäynnin mukana. Siksi sote-uudistus tarvitaan, mutta ei hinnalla millä hyvänsä, Aalto huomautti.

Aallon mukaan sote-palveluiden markkinallistaminen uhkaa terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista, kustannusten kasvun hillitsemistä ja saumattomien hoitoketjujen turvaamista. Hänen mielestään ongelma ei ole valinnanvapaus itsessään.

– Se toimii hyvänä renkinä ja julkisen sektorin täydentäjänä. Rengistä ollaan kuitenkin tekemässä isäntää viemällä markkinamalli äärimmäisyyksiin ja toteuttamalla se kertarysäyksellä. Se ei ratkaise ongelmia, vaan rikkoo toimivia rakenteita.

Aalto nosti esiin Vihreiden vaihtoehdon sote-uudistuksen toteuttamiseksi.

– Taataan ensin saumattomat hoitoketjut ja yhdistetään sitten palveluiden rahoitus. Annetaan maakunnille verotusoikeus ja edistetään lopuksi asiakkaan valinnanvapautta ja monipuolistetaan markkinoita ilman pakkoyhtiöittämistä, Aalto sanoi.

Aalto kehotti hallitusta ottamaan koko eduskunnan mukaan sote-uudistuksen valmisteluun. Nyt uudistukselle on nimetty vain parlamentaarinen seurantaryhmä.

– Kyse on ihmisten hoitamisesta kokonaisuutena. Siitä, miten järjestelmä auttaa parhaiten kaventamaan terveyseroja, hillitsemään kustannuskehitystä sekä takaamaan saumattomat hoivaketjut. Uudistus täytyy tehdä kansanterveys ja ihmisten yhdenvertaisuus, ei markkinat edellä, Aalto päätti puheensa.

Puhe luettavissa kokonaisuudessaan:
https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/04/sote-valikysymyskeskustelu-44