Ville Niinistö

Hallitus vaarantaa leikkauksillaan ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden ja lisää samalla nuorten syrjäytymistä. Näin totesi Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö esittämässään opposition yhteisessä epäluottamuslauseessa hallitukselle 15.3.2017.

Niinistö peräänkuulutti välikysymyspuheenvuorossaan eduskunnalta vastuunkantoa.

– Miten me vastaamme niille turkulaisille kone- ja metallialan opiskelijoille, jotka järjestivät mielenosoituksen koulutuksensa puolesta ja kysyivät, miksi lähiopetusta ja opettajien määrää vähennetään ja miksi juuri koulutuksen tasoa heikennetään, vaikka juuri nyt telakan menestyksen myötä olisi iso ja kasvava tarve metallialan osaajille? Niinistö kysyi.

Niinistön mukaan koulutusalalta tuleva viesti on huolestuttava.

– Kymmenet opettajat ovat lähettäneet viestejä siitä, kuinka alle 15 lähiopetustunnin avulla ei pysty opettamaan laadukaasti. He sanovat, että opintojen keskeyttäminen on kasvamassa, kun nuorille ei ole aikaa ja mahdollisuuksia antaa tarpeeksi tukea, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi, että välikysymyksessä on kyse suomalaisten nuorten tulevaisuudesta ja opettajista, jotka joutuvat työskentelemään epävarmuudessa työpaikkansa säilymisen puolesta.

– Vähintä, mitä Sipilän hallitus voi tehdä, on ottaa vastuuta teoistaan. Ammatillisen koulutuksen leikkauksessa on kyse arvovalinnasta. Arvovalinnasta, jossa Sipilän hallitus on asettanut lyhyen aikavälin taloussäästön suomalaisten nuorten ja koulutuksen tulevaisuuden edelle, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan hallitus ei voi vetäytyä vastuusta syyttelemällä muita.

– Tässä välikysymyksessä on kyse vastuustamme nousevia sukupolvia kohtaan. Tässä ja nyt. Minkälaista maata me rakennamme tämän ajan nuorille, Niinistö totesi.

Niinistön mukaan leikkausten tie on koulutuksessa kuljettu loppuun.

– Vuoden 2008 taantuman jälkeen hallitukset ovat leikanneet eri koulutusasteilta, kun ikäluokat pienenivät. Silti jo viime vaalikaudella on saavutettu raja. Tämän sain itse kuulla keväällä 2014, kun keskustelin eri koulutusalojen edustajien kanssa. Siitä lähti Vihreiden koulutuslupaus: ei leikata enää senttiäkään koulutuksesta. Laitetaan rakenteiden uudistamisesta säästyvät rahat koulutuksen laadun parantamiseen, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Sipilän hallitus petti koulutuslupauksen, vaikka kaikki eduskuntapuolueet sitoutuivat siihen vuoden 2015 vaaleissa.

– Sipilän hallitus petti koulutuslupauksen röyhkeästi. Tähän mennessä Sipilän hallitus on jo leikannut vuositasolla yli puoli miljardia euroa koulutuksesta ja tutkimuksesta. Useimmilla koulutusasteilla leikkaukset ovat vain kasvaneet aiemmista vuosista, kun ne piti lopettaa kokonaan, Niinistö kritisoi.

Niinistö esitti puheensa päätteeksi kaikkien oppositiopuolueiden kannattamana epäluottamuslausetta hallitukselle:

“Eduskunta katsoo, että hallitus vaarantaa ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden ja
lisää samalla nuorten syrjäytymistä. Toisen asteen ammatillisilta oppilaitoksilta leikataan
merkittävästi rahoitusta, jonka jälkeen niiltä edellytetään laajaa reformia.

Säästöt estävät koulutuksen uudistamisen tavalla joka vastaisi tulevaisuuden haasteisiin.
Leikkaukset johtavat siihen, että yhä useammalta nuorelta toisen asteen koulutus karkaa entistäkin kauemmas, koulutuspaikat vähenevät eikä paikkoja riitä kaikille. Lähiopetuksen määrän väheneminen vaarantaa ammattitaidon oppimisen ja jatko-opintokelpoisuuden.

Näillä perustein eduskunta toteaa, että hallitus ei nauti eduskunnan luottamusta.”

Lue Ville Niinistön koko puhe täältä: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/03/ville-niiniston-puhe-valikysymyskeskustelussa-1532017