Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari moittii Suomen hallitusta passiivisuudesta sosiaalisen pilarin käsittelyssä
Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd.) moittii Sipilän hallituksen ministereitä passiivisuudesta Euroopan unionissa käytävästä sosiaali- ja hyvinvointiasioita koskevasta keskustelusta. Sosiaalinen pilari on nyt Euroopan parlamentin, komission ja neuvoston työlistalla. Sosiaalinen ulottuvuus on yksi Euroopan unionin kärkihankkeita. Jaakonsaaren mukaan Suomi voisi etsiä ratkaisuja ja hakea parhaita käytäntöjä EU-maista myös Suomessa kokeiltavaksi.
– Näyttää siltä, että Suomi on jättäytynyt konsanaan pois keskustelusta. Suomi ei osallistunut Göteborgissa marraskuussa järjestettyyn sosiaaliasioita käsittelevään huippukokoukseen emmekä selkeästi halua tuoda suomalaisen hyvinvointivaltion toimintamalleja ja tulevaisuuskuvia keskusteltavaksi. Juna on lähtenyt liikkeelle, mutta Suomi on jäänyt asemalle, sanoo Jaakonsaari.
– Sosiaalisen pilarin ideana on lähentää EU-maiden työ- ja elinoloja, jotta EU-maat eivät kilpailisi keskenään työoloja ja työehtoja heikentämällä. Maiden sisälle on jo syntynyt kahdet, jopa useammat työmarkkinat, joissa työntekijät ovat eriarvoisessa asemassa. Se on yksi perussyy oikeutettuun EU-kritiikkiin, sanoo Jaakonsaari.
– Jos olisin Suomen pääministeri, velvoittaisin ministereitä osallistumaan sosiaalista Eurooppaa koskevaan keskusteluun. Asiat kuten työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen, uudet työn muodot, palkkatasa-arvo, perhevapaat ja yhdenvertaisuuskysymykset ovat juuri nyt pöydällä. Mielestäni Suomella on paljon annettavaa tähän keskusteluun. Ministereiden olisi hyvä kiertää EU-maita ja etsiä parhaita käytäntöjä myös Suomessa kokeiltavaksi, sanoo Jaakonsaari.
EU:n sosiaalista pilaria käsittelevä seminaari järjestettiin Helsingissä Eurooppa-talolla aamupäivällä.