– On päätetty selkeistä päivämääristä hallituksen työllistämispaketin suhteen ja myös ilmastotoimenpiteissä on selkeä aikataulu. Aivan samalla tavalla meidän täytyy päättää virstanpylväistä myös kehitysyhteistyön osalta.

Tätä painotti kansanedustaja Eva Biaudet eduskunnan keskustelussa kehityspolitiikasta tiistaina.

– Ruotsalainen eduskuntaryhmä ja RKP ovat pitkään peräänkuuluttaneet selkeätä tiekarttaa, jolla kehitysyhteistyömäärärahat korotetaan 0,7 prosenttiin bruttokansantulosta. Kehityspolitiikkaa käsitelleessä parlamentaarisessa ryhmässä selkeät välitavoitteet sisältävällä tiekartalla oli laajaa tukea yli puoluerajojen. Välitavoitteet olivat 0,55 prosenttia vuonna 2023 ja 0,63 prosenttia vuonna 2027. Valitettavasti reaalipolitiikassa emme etene niin kuin parlamentaarinen ryhmä toivoi, mikä tarkoittaa, että Suomi jää jälkeen tavoitteistaan, sanoo Biaudet, joka on johtanut parlamentaarista ryhmää. 

Ryhmäpuheessaan hän alleviivasi, että naisten ja tyttöjen oikeudet ovat jo pitkään olleet ja ovat edelleen Suomen kehitysyhteistyön keskiössä.

– Esimerkiksi Afganistanissa noin 30 prosenttia opettajista on nykyään naisia. Kansalaisyhteiskunnan merkitys maan kriisinsietokyvylle on suuri. Kansalaisjärjestöjen ruohonjuuritason työ on korvaamatonta, Biaudet sanoo.