1013858_10153808047754528_3691066192216526333_n

Kansanedustaja Kärnä: Valtionosuuksista hyötyy eniten Uusimaa

Kansanedustaja Mikko Kärnä tyrmää uusimassa blogissaan vihreiden kuntavaaliehdokkaan Mikko Kiesiläisen väitteet pääkaupunkiseudun resurssien katoamisesta muualle Suomeen valtionosuuksien tasausjärjestelmän kautta.  Kärnä kertoo, että valtionosuusjärjestelmä ei vie resursseja pääkaupunkiseudulta verotulojen tasausjärjestelmän myötä, vaan se hyödyttää myös pääkaupunkiseutua.

Kansanedustajan mukaan kokonaisuus unohtuu liian usein keskustelussa valtionosuusjärjestelmässä.

–          Euroissa mitattuna eniten valtionosuuksia saa, yllätys, yllätys, Uusimaa. Sille jaetaan noin 8,8 miljardin euron valtionosuuspotista 1,1 miljardia. Kiesiläinen on oikeassa siinä, että myös tasausta tapahtuu, mutta niin pitääkin. Näin tasataan alueiden välisiä eroja, jotka johtuvat esimerkiksi tulopohjasta, väestörakenteesta tai pitkistä etäisyyksistä ja harvasta asutuksesta. 

Kansanedustaja muistuttaa, että pääkaupunkiseutu hyötyy myös muiden alueiden elinkeinotoiminnasta merkittävästi enemmän kuin itse elinkeinotoimintaa harjoittavat alueet.

–          Keskustelussa unohdetaan myös autuaasti kaikki valtionhallinnon ja valtionyhtiöiden pääkaupunkiseudulle keskitetyt työpaikat, joita on Uudellamaalla ylivertaisesti eniten mitattuna niin määrässä, kuin osuutena kaikista maakunnan työpaikoista. Kokonaisuutena näitä työpaikkoja on pääkaupunkiseudulla 83 758 eli 45% kaikista valtion työpaikoista. Ne taas muodostavat 11 %:n osuuden maakunnan työpaikoista koko maan keskiarvon ollessa 8%.

Kärnä myös muistuttaa kuntavaaliehdokasta, että kuntien valtionosuusjärjestelmää ei muuteta kaupungin tai kuntien valtuustoissa, vaan eduskunnassa.

Blogi: http://mikkokarna.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224669-paakaupunkiseutua-kehitetaan-myos-muun-suomen-resursseilla