Kuvaoikeudet: Keskusta

Keskustan kansanedustaja, rajakapteeni evp. Mikko Kärnä esittää, että rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja muut tukevat viranomaiset järjestävät pikaisesti yhteisoimintaharjoituksen, jossa harjoitellaan massamaisen laittoman maahantulon torjumista rajoillamme. Kärnä katsoo Liettuan ja Puolan tilanteiden osoittavan, että Suomenkin on syytä varautua.

– Suomi joutui laittoman massamaisen maahantulon kohteeksi vuosina 2015-2016. Länsirajaltamme saapuneiden turvapaikanhakijoiden takana ei ollut valtiollista toimijaa, mutta itärajaltamme saapuneiden takana oli. Venäjä päätti tuolloin rikkoa rajoillamme pitkään vallinneen rauhallisuuden tilan ja päästi ihmisiä etenemään puoleltaan ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja. Meillä ei ole mitään takeita etteikö tällainen operaatio voisi myös toistua. Olisi äärettömän tärkeää, että viranomaisemme harjoittelevat ja näyttävät, että tällaiseen uhkaan on varauduttu.

Kärnä korostaa myös, että kansainvälisestä turvapaikkajärjestelmästä kokonaisuutena on myös pystyttävä käymään kriittistä keskustelua.

– On aivan selvää, että turvapaikkamenettelyä hyödynnetään nyt vihamielisten valtioiden hybridioperaatioissa. Jokainen näkee mistä Puolan ja Liettuan tilanteessa on kyse: Valko-Venäjän ja todennäköisesti myös Venäjän yrityksestä horjuttaa Euroopan Unionia. Nyt on pidettävä pää kylmänä ja annettava Puolalle sekä Liettualle kaikki tuki sekä puolustettava ulkorajojemme koskemattomuutta. Turvapaikkamenettelyn liian hyväntahtoinen tulkitseminen voi pahimmillaan johtaa jopa kansakunnan itsenäisyyden menettämiseen ja sitä me emme varmasti halua.