Kokoomuksen Kilpi: Sähköautojen latauspisteiden rakentamisen tukiin kaivataan pitkäjänteisyyttä 

Hallitus on saattanut monet taloyhtiöt vaikeaan tilanteeseen sähköautojen latauspisteiden rakentamisen kanssa, sanoo kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.  

”Taloyhtiöitä on kannustettu rakentamaan sähköautojen latauspisteitä. Kysyntä on ollut niin suurta, että valtion tälle vuodelle varaamat tukirahat ovat loppumassa kesken”, Kilpi toteaa.  

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA oli varannut tälle vuodelle avustuksiin 5,5 miljoonaa euroa. Jotta kaikki hakemuksen jättäneet taloyhtiöt voisivat saada tukea, rahaa tarvittaisiin vielä noin 3,5 miljoonaa euroa lisää.   

”Lisärahoituksen saaminen tälle vuodelle on erityisen tärkeää, koska ensi vuonna latauspisteiden rakentamiseen myönnettävien tukien ehdot kiristyvät. Tämän vuoden avustuskelpoisista hankkeista kaikki eivät tulisi saamaan avustusta ensi vuonna tai avustuksen määrä tulee olemaan pienempi, joka vaikuttaa rakennettavien latauspisteiden määrään”, Kilpi sanoo.  

Kiinteistöliitto on esittänyt, että valmisteilla olevaan valtion neljänteen lisätalousarvioon otettaisiin 3,5 miljoonan euron lisämääräraha asuinrakennusten sähköisen liikenteen infrastruktuurin edistämiseen. Lisäksi vuodelle 2022 varattavaa määrärahaa tulisi korottaa 3,5 miljoonaa euroa.  

”Avustusehtoihin ja -käytänteisiin tarvitaan ennustettavuutta ja johdonmukaisuutta, sekä riittävää resurssointia. Avustusten poukkoilevuus vaikeuttaa taloyhtiöiden suunnitelmallista toimintaa”, Kilpi toteaa.

”Tämän lisäksi avustuksilla edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä ja siten sähköautokannan kasvua kansallisen ilmasto- ja energiastrategian tavoitteiden mukaisesti”, Kilpi päättää. 

Edustaja Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.