Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.)

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) korosti Helsingin vuoden 1975 Ety-kokouksen merkitystä, kun hän puhui Etyjin pysyvässä neuvostossa Itävallan Wienissä torstaina 8. helmikuuta.

”Vuosi 1975 oli alku poliittiselle matkalle, joka jatkuu edelleen. Helsingin päätösasiakirjan periaatteet ovat loukkaamattomia, ja ne toimivat edelleen kompassina matkallamme kohti kattavaa ja jakamatonta turvallisuutta”, hän totesi.

Kauma raportoi Etyj-maiden suurlähettiläistä koostuvalle pysyvälle neuvostolle vierailustaan Kiovaan aiemmin tällä viikolla.

”Vierailu antoi meille mahdollisuuden osoittaa yleiskokouksen horjumatonta tukea Ukrainalle ja olla suoraan yhteydessä parlamentaarikkokollegoihimme. Parlamentin jäsenet voivat auttaa tasoittamaan tietä kohti oikeudenmukaista rauhaa, joka turvaa Ukrainan suvereniteetin ja alueelliseen koskemattomuuden sen kansainvälisesti tunnustettujen rajojen sisällä.”

Useita kahdenvälisiä kokouksia eri maiden diplomaattien kanssa

Kauma kertoi suurlähettiläille myös muista yleiskokouksen painopisteistä, erityisesti sen työstä Etelä-Kaukasiassa, Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa.

”Yleiskokouksen syksyn Välimeri-foorumissa keskustelimme Lähi-idän tilanteesta ja totesimme, että meillä oli yhteinen halu osallistua aktiivisesti ratkaisujen löytämiseen. Yleiskokouksen pitää löytää keinoja vahvistaa yhteistyötä Välimeren alueen kumppaneidemme kanssa.”

Kaumalla oli Wienissä useita kahdenvälisiä keskusteluita mm. Yhdysvaltojen, Baltian maiden, Romanian ja Turkmenistanin diplomaattien kanssa. Hän tapasi myös Maltan puheenjohtajavaltiota edustavan asiainhoitaja Deborah Borgin.