Sarkomaa, Sari kok Lauslahti, Sanna kok

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti

Oppositiopuolueet esittelivät tällä viikolla varjobudjettejaan eduskunnassa. Varsinkin vihreiden kansanedustajat ovat käyttäneet hyväkseen kaikki tilaisuudet hallituksen haukkumiseen koulutusleikkausten mittaluokkaa suurennellen. Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sanna Lauslahti kummastelevat, miksi vihreiden koulutuslupaukset jäävät kattamatta puolueen varjobudjetissa.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö on väittänyt, että “hallitus on leikkaamassa korkeakoulujen ja tutkimuksen rahoitusta vuoteen 2019 mennessä puolella miljardilla eurolla joka vuosi” (YLE 16.10.). Tosiasiassa korkeakoulujen ja tutkimuksen määrärahat OKM:n budjetissa laskevat 3,2 miljardista 3,1 miljardiin vuositasolla.

Väitteet puolesta miljardista ovat vastuutonta pelottelua, joka luo aikaan koulutuskielteistä mielialaa yhteiskunnassamme. Koulutukseen kohdistetut säästöt ovat valitettavia, mutta ne on asetettava oikeaan mittakaavaan. Suomi rahoittaa ja tukee jatkossakin merkittävästi korkeakouluja ja tutkimusta, kun huomioidaan hallituksen kärkihankkeiden lisäkohdennukset ja korkeakoulujen toiminnan tehostamiseksi tehtävä työ, Sarkomaa ja Lauslahti tähdentävät.

Kansanedustajien yllätys oli suuri, kun vihreiden varjobudjetista selvisikin, että suurista korkeakoulupuheista huolimatta vihreät eivät olisikaan kohdentamassa riittäviä määrärahoja yliopisto- ja ammattikorkeakoulusäästöjen perumiseen. Korkeakoulujen indeksikorotukset loistavat poissaolollaan vihreiden “vaihtoehdossa”.

– Hallitus on jäädyttänyt kaikki määrärahojen indeksikorotukset, tämä koskee myös korkeakouluja. Vihreät ovat puolitoista vuotta esittäneet yliopistojen korotusten puuttumisen hirveänä leikkauksena – mutta eivät itse esitä vastaavaa määrärahaa valtion budjettiin, kansanedustajat kommentoivat.

– Politiikassa keskeinen arvo on vastuullisuus. Jos esitetään kritiikkiä, on oltava itse valmis toimimaan toisin. Vihreiden varjobudjetista käy ilmi, että puheet ovat pelkkiä puheita. Koulutuksen sisältöpuoleen vihreillä ei ole ollut koko aikana mitään sanottavaa, ja nyt paljastuu, että rahojenkin osalta puolue harrastaa tyhjän puhumista, kansanedustajat päättävät.