Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti torstaina esityksensä perustulokokeiluksi. Kokeiluun otettaisiin mukaan 2000 työtöntä ensi vuoden alusta. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto toteaa Sipilän hallituksen kokeileman perustulon olevan toteuttamiskelvoton. Esitetty perustulomalli tulisi liian kalliiksi ja sen kokeilemisesta ei saada käyttökelpoista tietoa perustulon toimivuudesta.
– Hallitus lupasi kokeilun, joka käsittäisi yhteensä jopa 10 000 eri puolilla Suomea asuvaa ihmistä. Myös Kela suositteli laajaa kokeilua, johon otettaisiin mukaan työllisiä, työttömiä, opiskelijoita, itsensä työllistäjiä ja yrittäjiä. Hallituksen esitys perustulokokeilusta jää torsoksi. Se pettää annetut lupaukset, Alanko-Kahiluoto harmittelee.
Nyt kokeiluun valikoidaan pelkästään työttömiä työmarkkinatuen saajia, joten itsensä työllistäjien, opiskelijoiden ja yrittäjien kannustinloukkujen poistamisen hyödyt jäävät testaamatta. Kyseessä on lähinnä kokeilu siitä, miten työnteon kannustinten parantaminen vaikuttaa työttömien käyttäytymiseen.
Hallituksen perustulomallissa on myös toinen merkittävä valuvika. Perustuloa saavan ihmisen tulojen kasvaessa perustulo ei leikkaudu verotuksen kautta pois. Näin toimii Vihreiden esittämä, kustannusneutraali perustulomalli.
– Jos hallituksen perustulomalli otettaisiin käyttöön koko väestöllä, se tulisi tolkuttoman kalliiksi. Aidossa perustulossa ei ole kyse siitä, että kaikkien ansiotuloja saavien tuloja kasvatetaan 560 eurolla kuussa. Nyt kokeiltava malli tuntuu koko perustulon ajatuksen tahalliselta väärinymmärrykseltä, Alanko-Kahiluoto toteaa.
– Oliko perustulokokeilu tarkoituskin tehdä niin surkeasti, että sen epäonnistumiseen voidaan vedota aina, kun vihreät tai muut sitä ehdottavat? Miksi muuten käyttää miljoonia täysin toteuttamiskelvottoman mallin kokeiluun?, Alanko-Kahiluoto kysyy.
Perustulolla pelleily on Alanko-Kahiluodon mukaan rumaa poliittista peliä pienituloisten, silpputyöntekijöiden, opiskelijoiden, itsensätyöllistäjien ja muiden kannustinloukuista kärsivien kustannuksella.
– Hallituksen tulee ottaa aikalisä laajentaakseen kokeilua, jotta raja-aidat työn, yrittäjyyden ja sosiaaliturvajärjestelmien välillä saadaan vihdoin purettua, Alanko-Kahiluoto vaatii.