Haavisto, Pekka vihr
Haavisto, Pekka vihr

Etyjin Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) muistuttaa, että pakolaiskriisi ratkeaa lopullisesti vasta, kun olot Syyriassa, Libyassa ja muissa pakolaisten lähtömaissa rauhoittuvat niin, että maan omien kansalaisten on turvallista asua niissä. Haavisto puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Välimeri-foorumissa Makedonian Skopjessa perjantaina.

“Pakolaiskriisin etulinjassa ovat naapurimaat kuten Jordania, Turkki ja Somalian tapauksessa Kenia. Ne ovat jo nyt kestokykynsä äärirajoilla ja tarvitsevat apua. Meidän on muistettava myös kansainväliset sitoumuksemme sotaa pakenevien auttamisesta ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Ne ovat perusarvoja, joille Eurooppa on rakennettu”, hän totesi.

Haavisto kertoi puheessaan käyneensä ensimmäisen kerran Skopjessa toimiessaan Suomen hallituksen kehitysministerinä vuonna 1999 Kosovon sodan aikaan. Tuolloin pakolaiskriisi ja pakolaisten kohtalo olisi ollut paljon pahempi ilman naapurimaiden Makedonian ja Albanian apua.

“Tulevia sotia ja kriisejä ehkäistään panostamalla nuorison koulutukseen ja työllisyyteen. Se, että mahdollisimman monella Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan nuorella on säällinen työpaikka, ennaltaehkäisee radikalisoitumista ja on koko Euroopan etu”.