Hallitus esitti vuosi sitten turvapaikkapoliittisessa toimenpideohjelmassaan alempaa sosiaaliturvaa ulkomaalaisille. Ehdotettu lakimuutos on kuitenkin törmännyt perustuslaillisiin ongelmiin ja hallitus vetää esityksensä takaisin. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyn aikana on käynyt ilmi, että ulkomaalaisten alempi sosiaaliturva olisi ristiriidassa yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa. Perussuomalaisten mielestä erilaiset tukimuodot maahanmuuttajille pitäisi olla mahdollista toteuttaa niin että ilman perustuslaillisia ongelmia pystytään huomioimaan valtion taloudellinen tilanne ja vaikutukset Suomen vetovoimaisuuteen.
“Pohjoismainen sosiaaliturva ei ole kestävä järjestelmä, jos sen piiriin pääsee liian helposti ja halukkaita tulijoita on paljon”, sanoo kansanedustaja, varatuomari Leena Meri. “Suomi oli vuoden 2015 pakolaiskriisissä yksi Euroopan suosituimmista kohdemaista turvapaikanhakijoille, vaikka sijaitsemme Euroopan perukoilla. Mikä muu tänne voisi vetää kuin antelias sosiaaliturvamme?”
Perussuomalaiset halusi selvittää mahdollisuuden ulkomaalaisten alempaan sosiaaliturvaan, vaikka ei ollut takeita hankkeen onnistumisesta.
“Mielestämme oli erittäin tärkeää, että mahdollisuutta ulkomaalaisten alempaan sosiaaliturvaan selvitettiin. Toteamme, että nykyinen perustuslaki ei tältä osin mahdollista joustavan maahanmuuttopolitiikan tekemistä”, Meri jatkaa.
Tiettyjen oikeuksien ulottaminen kaikkiin Suomessa oleskeleviin voi olla kansantaloudellemme liikaa. Tiettyjen perusoikeuksien rajaaminen vain kansalaisille pitäisi olla mahdollista ja se lisäisi kansalaisuuden arvoa.
“Perussuomalaiset jatkaa asian selvittämistä. Nykyjärjestelmään meillä ei ole varaa”, sanoo perustuslakivaliokunnan jäsen Meri.