Bra bild pa Anna-Maja profil

Henriksson vaatii pääministeriltä selitystä Migrin toiminnan johdosta:

Maahanmuuttoviraston toiminta oikeusvaltioperiaatteen vastaista?

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on tyrmistynyt tänään Helsingin Sanomissa julkaistun Maanhanmuuttoviraston käytäntöjä paljastavan artikkelin johdosta. Uutisen mukaan Maahanmuuttoviraston linjauksia joidenkin lähtömaiden turvallisuudesta on lievennetty väärin perustein.

– Migrin henkilökunnan on saatava riittävästi aikaa tehdä työnsä kunnolla, eikä heidän toimintaansa voi ohjata näkymätön käsi, joka haluaa lisää kielteisiä päätöksiä. Koska Migrin johtaja ei selvästi tiedä vastausta, vaadin hallitukselta selitystä sille, mitkä faktat ovat toimineet perusteena Migrin linjausten uudelleenarvioimiselle koskien muun muassa Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisuustilannetta.
Entisen sisäministeri Orpon mukaan hallitus ei ole painostanut Migriä. Kenen käskystä uudelleenarviointi siinä tapauksessa on tehty? Virheellisen tiedon käyttäminen on vakava asia, ja pääministeri on velvollinen vastaamaan, sanoo Henriksson.

Henriksson on samalla huolissaan Migrin linjauksesta tauottaa turvapaikkahakemusten käsittelyä siten, että suuri suma hakemuksia käsitellään yhdellä kertaa vuodenvaihteessa. Aikataulu aiheuttaa suuria haasteita oikeusapua tarvitseville hakijoille.

– Vierasta kieltä puhuva ja traumaattisista oloista tuleva hakija tarvitsee oikeudellista apua hakemuksen käsittelyvaiheessa. Mikäli suuri määrä päätöksistä tulee samalla kertaa, on oikeusapua tarjoavien tahojen mahdotonta ehtiä auttaa kaikkia apuun oikeutettuja. Tämä linjaus heikentää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa ja asettaa Migrin toiminnan kyseenalaiseksi oikeusvaltion näkökulmasta.