Eloranta, Eeva-Johanna sd
Eloranta, Eeva-Johanna sd
Eloranta, Eeva-Johanna sd

SDP:n kansanedustaja, sivistysvaliokunnan jäsen Eeva-Johanna Eloranta vaatii hallitukselta nopeaa vastausta siihen, mitä se oikein aikoo tehdä päivähoitomaksuille. Hallitus on esittänyt jättisuuria korotuksia päivähoitomaksuihin. Tavallisella kaksilapsisella perheellä maksuja ollaan nostamassa lähes 1400 euroa vuodessa.

– Kesän alussa silloinen valtiovarainministeri Alexander Stubb antoi ymmärtää, että jättikorotukset perutaan. Myös nykyisen valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan maksujen korotuksista voitaisiin luopua. Ulkoministeri Timo Soini kuitenkin torjui ajatuksen. Onko perussuomalaisten linja suomalaisten perheiden aseman kurjistaminen, Eloranta kysyy?

Päivähoito on myös tasa-arvokysymys. Eloranta muistuttaa, että hallitus on luvannut laittaa kaikissa päätöksissään työn etusijalle tekemällä päätöksiä, jotka aina kannustavat työhön. Päivähoitomaksujen jättikorotus luo kannustinloukun. Pienipalkkaisen äidin, vaikkapa myyjän tai lähihoitajan, kohdalla voi tulla eteen tilanne, jossa työtä ei kannata ottaa enää vastaan, kun päivähoitomaksujen maksamisen jälkeen perheelle jää vähemmän käteen kuin jos jää kotiin lasten kanssa. 

– Tämä sotii työnteon kannustavuutta vastaan ja heikentää erityisesti naisten työhön osallistumista. Ihan kuin hallitus haluaisi pitää naiset kotona, pois työelämästä, Eloranta painottaa.

Eloranta ihmettelee myös kilpailukykysopimuksen tuomia lisäleikkauksia koulutukseen ja tutkimukseen. Valtiovarainministeriön kaavailemat leikkaukset merkitsisivät yliopistoille 13,9 miljoonan euron ja ammattikorkeakouluille 6,9 miljoonan euron vajetta. 

– Hallitus mainostaa, ettei koulutuksesta enää leikata, mutta koko ajan ilmenee uusia säästökohteita. Näillä massiivisilla leikkauksilla vaarannetaan koko hyvinvointiyhteiskunnan pohja ja tulevaisuus, eikä säästiöille näytä olevan minkäänlaista rajaa, Eloranta painottaa.