Andersson_Li

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson:

Ammatillisen koulutuksen leikkaukset uhka tasa-arvolle ja Suomen menestykselle

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Anderssonin mielestä ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat uhka sekä Suomen kansainväliselle menestykselle että koulutuksen tasa-arvolle. Andersson piti Vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron keskiviikon välikysymyskeskustelussa.

Valtavat leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta ovat johtaneet lähiopetuksen vähenemiseen, ryhmäkokojen kasvuun, oppimistulosten heikkenemiseen ja koulukeskeytyksiin. Suomalaisen koulutuksen menestystarina on uhattuna.

– Riippumatta siitä, puhutaanko hoiva-alasta, valmistavasta teollisuudesta tai peli-alan startupeista, on suomalainen koulutusjärjestelmä pitänyt huolta siitä, että työntekijöiden koulutus-  ja osaamistaso on korkea. Ammatillisen koulutuksen leikkaukset, kuten kaikki muutkin koulutusleikkaukset, muodostavat vakavan uhan tälle menestystekijälle, Andersson sanoi.

– Leikkaukset uhkaavat myös koulutuksen tasa-arvoa. On kyse siitä, onko ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevilla tasa-arvoinen oikeus laadukkaaseen koulutukseen, yhteisöllisyyteen ja jatko-opintoihin.

Hallituksen ja opposition syytellessä toisiaan nykyisistä ja menneistä heikennyksistä Andersson löysi koulutuksen leikkausten takapirun.

– Suomessa on vain yksi puolue, jolla on tilillään sekä edellisen kauden koulutusleikkaukset että kaikki tämän hallituskauden leikkaukset. On vain yksi puolue, joka kahden hallituskauden koulutusleikkauksista huolimatta eduskuntavaaleissa antoi ymmärtää, ettei koulutuksesta enää leikata. Puolue on kokoomus. Se on Suomen johtava koulutusleikkauspuolue ja suurin koulutuslupauksen pettäjä. 

Vasemmistoliiton mielestä suomalaiset nuoret ansaitsevat laadukkaan ammatillisen koulutuksen.

– Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen määrä on pidettävä sellaisella tasolla, että koulutustakuu toteutuu koko maassa. Lähiopetus on nostettava sellaiselle tasolle, että todellinen jatko-opintokelpoisuus turvataan, Andersson vaati.