virallinen-kuva-200x300

Avoin työmarkkinasotako Suomen Yrittäjien ja EK:n tavoitteena?

Kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) arvostelee Suomen Yrittäjiä ja elinkeinoelämän keskusliitto EK:ta aggressiivisesta hyökkäyksestä sopimusyhteiskuntaa vastaan. Myllykosken mukaan järjestöjen toimet eivät luo uskoa, että niiden tavoitteena on aito paikallinen sopiminen, vaan tarkoituksena näyttää olevan pikemminkin paikallinen sanelu.

– EK ilmoitti irtisanovansa joukon keskusjärjestösopimuksia ja nyt Suomen Yrittäjät jo ohjeistaa yleissitovia työehtosopimuksia noudattavia yrityksiä, että näiden ei tarvitse tilittää työntekijöidensä jäsenmaksuja ammattiliittoihin, Myllykoski sanoo.

Myllykosken mukaan järjestöjen kovasta linjasta kertoo myös haluttomuus tunnustaa luottamusmiehen asemaa paikallisessa sopimisessa.

– Suomen Yrittäjille tarjottiin kuin kukkaa kämmenellä mahdollisuutta ottaa käyttöön yleissitovien työehtosopimusten paikallisen sopimisen mahdollisuudet, mutta luottamusmiehen asema oli järjestölle liikaa.

– Esimerkiksi Uudenmaan alueella teknologiateollisuuden yleissitovan työehtosopimuksen toimialalla on arvion mukaan noin 60 %:ssa järjestäytymättömistä yrityksistä valittu luottamusmies. Näiltä yrityksiltä Suomen Yrittäjät eväsi paikallisen sopimisen laajentamisen, Myllykoski ihmettelee.

Myllykosken mukaan Suomen Yrittäjien ja EK:n toimintaa näyttää ohjaavan liiaksi ideologinen halu murjoa sopimusyhteiskuntaa, eikä käytännönläheinen pyrkimys työmarkkinoiden ja kansantalouden parhaaseen.

– Työmarkkinatilanteen kärjistämisen ja vastakkainasettelun sijaan tarvitsemme aitoa ja tasapuolista vuoropuhelua.