Elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan erosta huolimatta Vihreät pelkäävät, ettei hallituksessa olla sitouduttu ihmisoikeuksien puolustamiseen ja äärioikeistolaisen ideologian pysäyttämiseen. – Olen huolissani, ettei tässäkään ollut vielä kaikki, toteaa puolueen puheenjohtaja Sofia Virta.

Vihreät esitti kansanedustaja Hanna Holopaisen johdolla epäluottamusta elinkeinoministeri Vilhelm Junnilaa (ps.) kohtaan tiistaina eduskunnan täysistunnosta. Epäluottamuslauseesta käynnistyi absurdi ja erikoinen tapahtumaketju, joka päätyi lopulta perjantaina Junnilan eroon elinkeinoministerin tehtävästään.

Vaikka Junnila sai niukasti eduskunnan luottamuksen keskiviikkona toimitetussa äänestyksessä ja päätyi lopulta itse eroamaan tehtävästään ministerinä, kyseenalaistavat Vihreät Petteri Orpon johtaman hallituksen toimintakyvyn. Pääministeri Orpo ei kyennyt kantamaan vastuuta tilanteessa, jossa se olisi kiistatta ollut tarpeen.

– Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että valtioneuvostossa kaikki ovat sitoutuneet ihmisoikeuksien puolustamiseen ja oikeusvaltion periaatteisiin. Olemme maailmalta nähneet varoittavia esimerkkejä seurauksista, mikäli näissä lipsutaan, toteaa kansanedustaja Hanna Holopainen.

– Väkisinkin herää kysymys, onko hallituskumppani Perussuomalaisiin ehditty tutustua riittävästi. Luvassa voi olla vielä iso nippu yllätyksiä, mikäli yhteistyöhön on lähdetty puutteellisin ennakkotiedoin.

Ennen eroaan ministerin tehtävästä Junnilan väitetyt kytkökset äärioikeistolaisiin liikkeisiin sekä toistuva natseja sympatisoiva viestintä nousivat kansainvälisten tiedotusvälineiden otsikoihin. Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta pitää huolestuttavana sitä, että hallitus päätti reagoida asiaan vasta, kun Junnilan toimintaa alettiin kyseenalaistaa myös maailmalla.

– On käsittämätöntä ja huolestuttavaa, että ministerin erosta päätetään vasta, kun länsiliittolaisissa asia herättää huomiota. Alunperinkään Suomen hallituksessa ei olisi pitänyt olla paikkaa kenellekkää, joka flirttailee äärioikeiston ja natsien suuntaan. Olen huolissani, ettei tässäkään ollut vielä kaikki, Virta toteaa.

– Ääriliikkeet ja totalitarismi on aina johtanut murheeseen ja hävitykseen. Sille ei pidä antaa piiruakaan tilaa missään instituutiossa eikä missään päin Suomea.

Vihreät kyseenalaistaa paitsi pääministeripuolue kokoomuksen, myös kristillisdemokraattien toiminnan tilanteessa, jossa Junnilan ministeriydelle löytyi vielä keskiviikkona molempien puolueiden täysi tuki, vaikka väitetyt yhteydet äärioikeistoon sekä toistuva natseja sympatisoiva viestintä olivat jo tiedossa.

– Kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien arvokompassi reagoi kummallisen hitaasti. Vielä keskiviikkona eduskunnan äänestyksessä Junnilalle löytyi käytännössä täysi tuki, ihmettelee kansanedustaja Holopainen.

Vihreät pitää Junnilan eroa ministerin tehtävästään ainoana oikeana ratkaisuna. Ilmaan jää kuitenkin yhä kysymys siitä, kuinka vakavasti Petteri Orpon johtama hallitus suhtautuu ihmisoikeuksien sortamiseen sekä äärioikeistolaisen ideologian leviämiseen, joka myös Suojelupoliisin mukaan on vakava uhka Suomen sisäiselle turvallisuudelle.

– Vihreä eduskuntaryhmä puolustaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa tinkimättä. Aiomme kaikin keinoin varmistaa, että hallitus pääministerin johdolla kantaa vastuunsa ja ottaa äärioikeistolaisen ideologian uhan vakavasti, toteaa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne.