Vilhelm Junnila (ps.) ja jäsen Pia Kauma (kok.)

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila (ps.) ja jäsen Pia Kauma (kok.) osallistuvat Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen vaalitarkkailuoperaation Yhdysvalloissa. Yleiskokous lähettää Yhdysvaltoihin runsaat 70 vaalitarkkailijaa, joiden lisäksi Etyjin demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston Odihrin asiantuntijat ovat seuranneet vaaleihin valmistautumista syyskuun loppupuolelta asti.

Yhdysvalloissa valitaan 3. marraskuuta presidentti, varapresidentti, 35 senaattoria ja 435 edustajainhuoneen jäsentä. Samana päivänä on myös useita osavaltio- ja paikallistason vaaleja.

Junnila on vaalipäivänä Wisconsinin osavaltiossa ja Kauma pääkaupungissa Washington DC:ssä.

”Tarkkailen vaaleja Wisconsinin vaa’ankieliosavaltion Racine Countyssa ja Kenoshassa. Racine County on piirikunta, jossa on äänestetty vaalien voittajaa puolueesta riippumatta jokaisessa vaalissa vuodesta 1988 lähtien. Kenosha tuli keväällä tunnetuksi poliisin ammutuksi tulleesta Jacob Blakesta ja siitä seuranneista mielenosoituksista”, Junnila kertoo.

Junnilan mukaan edellisissä presidentinvaaleissa vuonna 2016 Wisconsinin valitsijamiehet menivät republikaaneille, vaikka kaikki galluptutkimukset ennakoivat selkeää voittoa demokraateille.

”Tälläkin kertaa on luvassa tiukka taistelu puolueiden välillä ja siksi Etyj on paikalla tarkkailemassa vaalitoimituksen asianmukaisuutta.”

Kauma on aiemmin tarkkaillut Yhdysvaltojen vuoden 2012 presidentinvaaleja ja 2014 kongressin välivaaleja.

”On mielenkiintoista nähdä, miten nämä vaalit eroavat erityisesti vuoden 2012 presidentinvaaleista, jolloin Barack Obama valittiin toiselle kaudelle. Itseäni kiinnostavat muun muassa vaalikampanjoinnin ja äänestysaktiivisuuden muutokset, vaalirahakeskustelu, äänestäjien oikeusturva ja tasapuolisuuden toteutuminen sekä tietenkin vaa’ankieliosavaltioiden vaikutus lopputulokseen”, Kauma sanoo.

Junnila ja Kauma varautuvat puhemiesneuvoston suosituksen mukaisesti Suomeen palatessaan viranomaismääräysten mukaiseen koronatestiin, omaehtoiseen karanteeniin ja etätyöhön.

United States of America, General Elections, 3 November 2020: Interim Report:
https://www.osce.org/odihr/elections/usa/467964