Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen

Nykyinen Suomen raskaudenkeskeytyslaki tuli voimaan 50 vuotta sitten. Omassa ajassaan se oli edistyksellinen ja takasi hoitoon pääsyn, mutta nykyisin se on yksi Euroopan tiukimpia. Voimassa oleva laki ei kunnioita raskaana olevan kehollista itsemääräämisoikeutta, tai oikeutta turvalliseen ja vapaaseen raskaudenkeskeytykseen. On todella tärkeää, että Suomi pysyy muiden eurooppalaisten maiden linjassa lainsäädännössä.

Tällä hetkellä raskaudenkeskeytys edellyttää kahden lääkärin lausuntoa, josta toinen on perussairaanhoidosta ja toinen erikoissairaanhoidosta. Lisäksi raskaana olevan henkilön on perusteltava lääkärille, miksi hän hakee keskeytystä sosiaalisista syistä. Prosessi on hidas, joissain tapauksissa jopa nöyryyttävä ja kuormittaa turhaan myös erityissairaanhoitoa. Suurin osa toimenpiteistä pystytään tekemään perusterveydenhuollon yksiköissä.

”Aborttilaki tulee päivittää nykyaikaan. Sen tulee olla raskaana olevan henkilön itsemääräämisoikeutta kunnioittava, jossa abortin saamiseksi tulee riittää raskaana olevan oma tahto. Raskaudenkeskeytyksen syyt kuuluvat vain raskaana olevalle. Demarinaiset antavat tukensa OmaTahto2020-kansalaisaloitteelle” sanoo Demarinaisten puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

OmaTahto2020 on kansalaisaloite, jonka tavoitteena on päivittää Suomen laki raskauden keskeyttämisestä vastaamaan nykyaikaa ja eurooppalaista lainsäädäntöä. Kansalaisaloite avattiin allekirjoituksille 23. syyskuuta 2020, ja nimien keräys päättyy 23. maaliskuuta 2021. Kansalaisaloitetta tukevat poliittisten nuoriso- ja naisjärjestöjen lisäksi muun muassa Kätilöliitto, Ihmisoikeusliitto, Amnesty, Suomen gynekologiyhdistys, Väestöliitto ja Lääkärin sosiaalinen vastuu ry.