liisa

Iso-Britannian todennäköinen lähtö Euroopan Unionista vaikuttaa myös Euroopan parlamenttiin. Brexitin myötä parlamentti menettää 73 europarlamentaarikkoa, jotka ovat edustettuina kaikissa poliittisissa ryhmissä paitsi parlamentin suurimmassa oikeistoryhmässä. Euroopan parlamentissa on yhteensä 750 europarlamentaarikkoa sekä puhemies.

– Brexit on monella tapaa tragedia, mutta suren myös ahkerien ja osaavien työtovereiden menetystä. Demariryhmän brittimepit ajavat usein samaa linjaa ja toimivat pohjoismaisten, myös suomalaisten meppien yhteistyökumppaneina, toteaa europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari.

– Olisi kuitenkin epäreilua muita EU-kansalaisia kohtaan, jos EU-lainsäädäntötyöhön osallistuisi 73 meppiä, jotka ovat muutaman vuoden sisällä jättämässä Unionin. Sen jälkeen kun Iso-Britannia antaa virallisen EU-eroilmoituksen tulisi brittimeppien erota Euroopan parlamentista vapaaehtoisesti, ehdottaa Liisa Jaakonsaari.

Valtaosa brittimepeistä istuu oikeistopuolueiden ryhmissä. Konservatiivipuolueen brittimepit ovat edustettuna omassa ECR -ryhmässään yhdessä perussuomalaisten kanssa, joka kokee Brexitin myötä tappion ja putoaa neljänneksi suurimmaksi ryhmäksi keskustaliberaaliryhmä ALDE:n taakse. UKIP-puolueen meppien lähtö taas romahduttaa populistisen EFDD-ryhmän, jonka jäljelle jäävä meppimäärä ei välttämättä täytä enää parlamenttiryhmien kriteereitä. Ryhmän muodostamiseen tarvitaan vähintään 25 meppiä seitsemästä eri jäsenmaasta.

– Uskon ihmisiin ja ihmeisiin, mutta jos Brexit toteutuu nopeasti,  muuttaa se myös Euroopan parlamenttia. Erityisen kovan suoneniskun kokee demariryhmä, mistä häviää 20 Labour-puolueen meppiä. Parlamentin suurin ryhmä EPP-ryhmä ei menetä yhtään meppiä, joten oikeisto kasvattaa johtoasemaansa. Myös vihreät kokevat suuren tappion, toteaa Liisa Jaakonsaari.

Brittimeppien lähtö muokkaa myös valiokuntia. Tällä hetkellä IMCO-, DEVE-, LIBE-valiokunnissa istuu brittimeppi puheenjohtaja.

Brexitin tuomat muutokset:

EPP: 215  -0

S&D:189 -20

ECR: 74 -21

ALDE: 70 -1

Gue: 52 -1

Greens: 50 -6

EFDD: 46 -22

ENF: 38 -1

Sitoutumattomat: 16 -1