3-prop_1200x720-a2a0a1961f

Kuva: FRONTEX

Eduskunnan hallintovaliokunta tutustuu pakolaiskriisiin ja toimenpiteisiin sen hillitsemiseksi Italiassa ja Maltalla 9.-14.10.2016.

Eurooppaan on jo pidempään suuntautunut muuttoliikepainetta etenkin Välimeren kautta. Tilanne on muuttunut radikaalisti vuoden 2015 aikana, kun Eurooppaan on pyrkinyt lyhyessä ajassa noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Syntynyt pakolaiskriisi ei ravistele vain vapaan liikkuvuuden oikeutta, vaan koko unionin rakenteita. Suurin paine kohdistuu tällä hetkellä Italian kautta Eurooppaan. Valiokunnan valtuuskunta tutustuu akuuttiin tilanteeseen Italiassa. Etenkin Sisiliassa on tarkoitus myös käytännön tasolla muun muassa havainnoida rajavalvonta- ja vastaanottojärjestelyjä sekä muita viranomaistoimintoja.

Maltalla tutustutaan myös Euroopan turvapaikka-asioiden tukivirastoon (EASOon), jonka roolia on tarkoitus vahvistaa muodostamalla siitä itsenäinen Euroopan turvapaikkavirasto (European Union Agency for Asylum; EUAA). Matkalla on tarkoitus myös keskustella komission lainsäädäntöpaketista, jolla pyritään luomaan jo vuoden 1999 Tampereen ohjelmassa tavoitteeksi asetettu yhteinen ja yhtenäinen eurooppalainen turvapaikkajärjestelmä (Common European Asylum System, CEAS).

Valiokunnan puheenjohtaja Juho Eerolan (ps) johtamalla matkalla mukana ovat valiokunnan jäsenet Kari Kulmala (ps), Anders Adlercreutz (r.), Juha Pylväs (kesk.), Mari-Leena Talvitie (kok.), Olli-Poika Parviainen (vihr.), Mikko Kärnä (kesk.) ja Wille Rydman (kok.) sekä valiokuntaneuvos Ossi Lantto ja sisäministeriön ylijohtaja Jorma Vuorio.