Hilkka Kemppi, Keskustan varapuheenjohtaja ja kansanedustaja
Kansanedustaja Hilkka Kemppi nostaa esiin, että lääkäreiden työvoimapula ei helpotu sairaalaverkon karsimisella. Hän ehdottaa 3000 lisälääkärin kouluttamista ja moittii hallitusta tilanteen hankaloittamisesta sekavilla ulostuloilla.
Keskustan kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi ehdottaa lääkäripulaan tarttumista ilmeisellä keinolla: kouluttamalla lääkäreitä lisää.
”Tarjontaa koulutukseen on vuosittain valtavasti. Miksi hallitus pitää säpissä koulutuspaikkoja? Ehdotan, että aloitetaan 3000 lisälääkärin kouluttamisella. Lisäksi on syytä selvittää mahdollisuutta velvoittaa lääkäreitä työskentelemään julkisella sektorilla valmistumisensa jälkeen.”
Sairaalaverkkoa pohtinut työryhmä esitti työvoimapulaan osittaiseksi ratkaisuksi sairaaloiden keskittämistä. Kempin mukaan koulutus ja uudet velvoitteet olisivat parempia keinoja.
”Ei ole mitään takeita, että ammattilaiset muuttavat työn perässä kauemmas. Uskon itse asiassa, että keskittäminen johtaa juuri päinvastaiseen lopputulokseen: pula lääkäreistä ja hoitajista pahenee alueilla, joille on jo nyt vaikea saada työvoimaa.”
Taloustutkimuksen marraskuussa tekemän kyselyn mukaan vain 7 prosenttia suomalaisista haluaisi muuttaa työn perässä.
Sekava viestintä johtanut ongelmiin alueilla
Kemppi nostaa tikun nokkaan myös hallituksen sekavan viestinnän, joka on johtamassa työvoimapulan pahenemiseen entisestään. Osa ministereistä on puolustanut työryhmän esitystä, osa taas vastustanut sitä.
”Jokainen voi kuvitella kuinka houkuttelevalta näyttää työpaikka, jonka siirtämistä aivan toisaalle väläytellään ja puolustetaan avoimesti. Jo näiden puheiden valossa työntekijät kaikkoavat ja alueet joutuvat miettimään rekrytointipalkkioitaan sekä -panostuksiaan uusiksi.”
”Pula pahenee pahenemistaan, jos johtajuutta ei pian oteta. Peräänkuulutan hallitukselta ratkaisua ilmeiseen lääkäripulaan tarttumisessa.”
Kemppi hallitukselle: peruuttakaa aikuiskoulutustuen poistamisessa
Kempin mukaan hallituksen tulisi peruuttaa myös aikuiskoulutustuen poistamisessa sekä ulkomaisen työvoiman houkuttelua vaikeuttavissa toimenpiteissä.
”Aikuiskoulutustuki tuo sote-alalle joka vuosi tuhansia työntekijöitä. 17 prosenttia sairaanhoitajatutkinnon suorittaneista on käyttänyt aikuiskoulutukea. On virhe poistaa tuki ja antaa ulkomaiselle työvoimalle sellainen viesti, että Suomeen töihin tuleminen on epävarmaa ja vaikeaa.”
”Lisäksi uusi kolmen kuukauden sääntö työllistyä luo epävarmuutta Suomeen muuttamiseen.”