mikko-kasvo

Keskustan lappilainen kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä kritisoi Turun piispan Kaarlo Kallialan puheita turvapaikanhakijoiden auttamisesta kirkoissa ns. kirkkoturvan avulla. Kalliala antoi lausuntonsa Iltalehdelle.

– Kuinka ihmeessä kirkolla tai tavallisilla kansalaisilla voisi olla viranomaisia parempaa tietoa siitä, ketkä todella on suojelun tarpeessa ja mitkä heidän todelliset motiivinsa maassa oleskeluun ovat? Kuka vastaa, mikäli tällainen kirkkoturvan piirissä oleva henkilö syyllistyy esimerkiksi terroritekoon?

Kärnä muistuttaa, että esimerkiksi Turun puukottajan henkilöllisyys ei välttämättä ole viranomaisten tiedossa vieläkään. Henkilö oli valehdellut sujuvasti aivan kaikesta koko turvapaikkaprosessin ajan ja monia asioita jäi huomaamatta.

– Kuinka kirkko tai turvapaikanhakijoita piilottelevat kansalaiset voisivat tehdä asiat viranomaisia paremmin? Lähimmäisen auttaminen on kaunis ajatus, mutta maassamme on turvapaikanhakijoiden joukossa sellaisiakin lähimmäisiä, jotka eivät apuamme tarvitse saati ansaitse. Osa ei halua mitään hyvää tälle yhteiskunnalle.

Kärnä korostaa, että hädänalaisia ihmisiä on autettava ja turvapaikka myönnettävä sitä tarvitseville, mutta muistuttaa, että noin 2/3 turvapaikkaa hakevista ei sellaista saa.