Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä vaatii hallitusta julistamaan pääministerin ilmoituksella maatalous- ja maaseutuhätätilan Suomeen. Kärnän mukaan eduskunnan on tunnustettava tilanteen vakavuus. Hallituksen hallitusohjelmassaan asettamien kunnianhimoisten maatalous- ja maaseututavoitteiden toteuttamiseksi tarvitaan laaja tuki.

– Maatalouden ja maaseudun kriisiä on kovin mahdotonta ratkaista niin kauan kuin emme suhtaudu siihen kriisinä. Pääministerin ilmoitus maatalous- ja maaseutuhätätilan julistamisesta olisi tärkeä viesti maamme huoltovarmuudesta, elintarvikehuollosta, alkutuotannosta sekä suurelta osaltaan myös ilmastonmuutoksen torjunnasta vastaaville maaseudun asukkaille. Julistus kuvaisi hallituksen voimakasta tahtotilaa maaseudun kehittämiseksi, maaseutuelinkeinojen puolustamiseksi ja maaseudun elinvoiman kasvattamiseksi. Juuri elinvoima on nostettava nyt kaikkien hallituksen toimenpiteiden keskiöön.

Kärnän mukaan maatalouden ja maaseudun kriisiä ei yksin julistuksilla vielä ratkaista.

– Kriisin tosiasiallisen luonteen tunnustamalla eduskunta kuitenkin viestisi suomalaisille, että se on täysin sitoutunut suomalaiseen maa- ja metsätalouteen, maaseutuelinkeinoihin, kuten turkistarhaukseen, sekä maaseudun kehittämiseen. Tällä hallituskaudella on tehty jo paljon tärkeitä toimia maaseudun kehittämiseksi, mutta vielä ei olla maalissa. Maaseutu ja maaseutuelinkeinot ovat valitettavasti edelleen myös jatkuvien hyökkäysten kohteina. Esimerkiksi Helsingin vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs vaati taannoin kuluttajia boikotoimaan suomalaisia eläintuotteita. Tällaista käytöstä ei voida hyväksyä johtavilta poliitikoilta ja siksi pääministerin ilmoitus sekä koko hallituksen julistus maatalous- ja maaseutuhätätilasta tarvitaan.