Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo
Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo teki hallitukselle kirjallisen kysymyksen YK:n avustusjärjestö UNRWA:n rahoituksen jatkamisesta, jotta siviilien tilannetta Gazassa voitaisiin helpottaa.
Viime viikolla Kanada ja Ruotsi päättivät tuen jatkamisesta UNRWA:lle.
– Milloin myös Suomen hallitus ryhtyy kantamaan vastuutaan Gazan katastrofaalisen humanitaarisen tilanteen helpottamiseksi ja ilmoittaa Suomen tuen jatkumisesta UNRWA:lle, Honkasalo kysyy.
Pohjoismaista Tanska ja Norja, ja myös Belgia, Espanja, Irlanti ja Luxemburg eivät ole missään vaiheessa jäädyttäneet tukeaan avustusjärjestölle. Honkasalo pitääkin Suomen hallituksen päätöstä tuen jäädyttämisestä ja jäädyttämisen jatkamisesta kohtuuttomana.
– Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion mukaan Suomen päätös keskeyttää tuki UNRWA:lle on edelleen voimassa. Hallituksen epäinhimillistä linjaa on hyvin vaikea ymmärtää, Honkasalo sanoo.
Siviilien hätä Gazassa on hirvittävä ja humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen. Humanitaarista apua ei saada toimitettua Gazaan riittävästi, ja olosuhteet humanitaariselle työlle ovat vaikeat. Gazassa arvioidaan kuolleen jo yli 30 000 ihmistä, joista noin 70 prosenttia on lapsia ja naisia. UNRWA on käytännössä ainoa alueella toimiva järjestö, joka kykenee tarjoamaan tarvittavaa laajamittaista apua katastrofin keskellä eläville palestiinalaisille. Tästä syystä myös muu YK:n tuki koordinoidaan käytännössä UNWRA:n kautta.
YK:n kansainvälinen tuomioistuin on määrännyt Israelin huolehtimaan siviilien suojelemisesta ja varmistamaan humanitaarisen avun perillepääsyn. Päätös asettaa myös muille YK:n joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen osapuolille velvollisuuden estää ja olla tukematta mahdollista kansanmurhaa.
– Tämä koskee siis myös Suomea, Honkasalo muistuttaa.
Kansanedustaja Veronika Honkasalon kirjallinen kysymys 12.3.2024:
Eduskunnan puhemiehelle
Suomi jäädytti rahoituksensa YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle tammikuun lopussa, kun Israelin hallitus väitti kahdentoista UNRWA:n työntekijän osallistuneen Hamasin lokakuiseen hyökkäykseen. Rahoitus jäädytettiin, vaikka YK ryhtyi syytösten jälkeen välittömästi toimenpiteisiin näiden epäiltyjen henkilöiden suhteen, eivätkä he työskentele enää UNRWA:lle. YK ja UNRWA ovat lisäksi käynnistäneet tapahtumista riippumattoman tutkimuksen. Suomi on sitoutunut tukemaan UNRWA:a viidellä miljoonalla eurolla vuodessa vuosina 2023—2026.
Suomen päätös tuen jäädyttämisestä on kohtuuton. Gazassa arvioidaan kuolleen yli 30 000 ihmistä, joista noin 70 prosenttia on lapsia ja naisia. Siviilien hätä Gazassa on hirvittävä ja humanitaarinen tilanne on katastrofaalinen. Humanitaarista apua ei saada toimitettua Gazaan riittävästi ja olosuhteet humanitaariselle työlle ovat vaikeat. UNRWA on käytännössä ainoa alueella toimiva humanitaarinen järjestö, joka kykenee tarjoamaan tarvittavaa laajamittaista apua katastrofin keskellä eläville palestiinalaisille, sillä millään muulla toimijalla ei ole yhtä laajaa operatiivista läsnäoloa, henkilöstökapasiteettia ja infrastruktuuria alueella. Ilmeisesti käytännössä myös muu YK:n tuki koordinoidaan tästä syystä UNWRA:n kautta. UNRWA on jo ilmoittanut, ettei sen käytössä oleva rahoitus riitä täyttämään kaikkia avuntarpeita. YK:n pääsihteeri António Guterres on vedonnut maailman maihin, jotta ne jatkaisivat tärkeää tukeaan, jota ilman UNRWA:n toimintaa joudutaan mahdollisesti jo pian ajamaan alas. Suomen lisäksi päätöksen rahoituksen jäädyttämisestä teki ainakin 15 muuta maata, jotka yhteensä vastaavat suurimmasta osasta UNRWA:n rahoitusta.
UNRWA:lla on yhteensä 28 000 työntekijää, joista 13 000 työskentelee Gazassa. Israelin hallituksen syytökset koskevat vain kahtatoista UNRWA:n työntekijää, eivätkä he enää ole UNRWA:n palveluksesta. Näissä järkyttävissä olosuhteissa avun katkaiseminen yli kahdelta miljoonalta apua tarvitsevalta palestiinalaiselta on epäinhimillistä.
Viime viikon lopussa ensin Kanada ja sitten Ruotsi ilmoittivat tehneensä päätöksen tuen jatkamisesta UNRWA:lle. Myös Euroopan komissio on luvannut järjestölle 50 miljoonaa euroa ja EU:n on tarkoitus antaa UNRWA:lle myöhemmin 32 miljoonaa euroa lisää rahoitusta. Pohjoismaista Tanska ja Norja eivät missään vaiheessa jäädyttäneet tukeaan ja myös Belgia, Espanja, Irlanti ja Luxemburg eivät ole lopettaneet rahoitustaan. Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion mukaan Suomen päätös keskeyttää tuki UNRWA:lle on kuitenkin edelleen voimassa. Hallituksen epäinhimillistä linjaa on hyvin vaikea ymmärtää.
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on Politicon sunnuntaisessa haastattelussa vannonut Gazan valtauksen jatkuvan ja Israelin maahyökkäyksen suuntautuvan seuraavaksi Rafahiin, jonne arviolta yli 1,5 miljoonaa siviiliä on paennut sotatoimia. Gazalaiset ovat paenneet juuri Rafahiin, koska sodan alussa Israel itse kehotti heitä evakuoitumaan sinne. Sieltä siviileillä ei ole mahdollisuutta paeta minnekään.
YK:n alainen kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) on todennut, että kansanmurhan riski Gazassa on todellinen, ja myös velvoittanut Israelia ryhtymään toimenpiteisiin kansanmurhan estämiseksi. Lisäksi tuomioistuin on määrännyt Israelin huolehtimaan siviilien suojelemisesta ja varmistamaan humanitaarisen avun perillepääsyn. Päätös asettaa myös muille YK:n joukkotuhontaa koskevan yleissopimuksen osapuolille velvollisuuden estää ja olla tukematta mahdollista kansanmurhaa. Tämä koskee siis myös Suomea.
Gazan tilanne ja hätä syvenee maailman silmien edessä päivä päivältä järkyttävämmäksi. Kansainväliseltä yhteisöltä on jo kuukausia odotettu konkreettisia tekoja pysyvän tulitauon aikaansaamiseksi ja riittävän humanitaarisen avun perille saamiseksi Gazaan. Vähintä mitä Suomi voi tässä tilanteessa tehdä, on Ruotsin ja Kanadan tavoin jatkaa tukeaan UNRWA:lle.
Lisäksi Israelia tulisi painostaa tulitaukoon asettamalla sille sanktioita ja taloudellisia pakotteita. Myös Suomen viime vuosina tiivistynyttä asekauppaa Israelin kanssa on arvioitava uudelleen niin moraalisesta ja kansainvälispoliittisesta näkökulmasta kuin kansainvälisen oikeuden kannalta.
Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän / esitämme asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:
Milloin myös Suomen hallitus ryhtyy kantamaan vastuutaan Gazan katastrofaalisen humanitaarisen tilanteen helpottamiseksi ja ilmoittaa Suomen tuen jatkumisesta UNRWA:lle?