Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho Kuvat: Kokoomus / Kristian Tervo

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Lepomäki ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho vaativat hallitukselta tukea suomalaiselle koronarokotetutkimukselle ja oman rokotetuotannon käynnistämiselle. Edustajien mukaan viimeistään koronapandemia on osoittanut, että suuriin globaaleihin kysymyksiin, kuten esimerkiksi ilmastonmuutokseen ja tartuntatautien leviämiseen vastaaminen edellyttää merkittäviä panostuksia tutkimukseen ja kehitykseen.

”Suomen nykyinen rokotetilanne on huolestuttava.  Meillä ei ole lainkaan omaa rokotetuotantoa ja olemme täysin riippuvaisia EU:n hankinnoista. Tulevaisuuden terveysturvallisuuden kannalta tuotantoteknologian ja osaamisen varmistaminen on äärimmäisen tärkeää. Vain tukemalla korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta pystymme vastaamaan aikamme isoihin haasteisiin”, edustajat sanovat.

Edustajien mukaan Suomen tutkimusosaaminen on kansainvälisesti huipputasoa ja täällä on hyvät edellytykset tutkimukselle ja uusien tuotteiden kehitykselle.  Helsingin, Tampereen ja Itä-Suomen yliopistolla tehdään jo nyt huipputason tutkimusta ja innovaatioita. Muun muassa nenäsumuterokotetutkimuksesta on saatu lupaavia tuloksia.

”Tämän työn hedelmät pitäisi ymmärtää osata poimia myös Suomessa. Vahva kansallinen rokotetutkimus- ja kehitystoiminta on sijoitus tulevaisuuteen. Kansainvälinen huippuosaaminen on osattava myös kaupallistaa”, Lepomäki sanoo.

”Aivan kuten tärkeimmät puolustusvälineet on tilattava hyvissä ajoin, tämä on investointi kansalliseen terveysturvamme tulevia pandemioita vastaan. Ilman omaa tuotantoa, meidän on tulevaisuudessakin hankittava rokotteet ulkomailta. Eihän siinä mitään järkeä ole, jos meillä on osaamista ja innovaatioita omastakin takaa”, huomauttaa Laiho.

Koronapandemia on myös osoittanut huoltovarmuuteen liittyvien kysymysten tärkeyden. Kotimaista lääke- ja rokotetutkimusta sekä -kehittämistä tukemalla voidaan varmistaa, että tulevaisuudessakin meillä on hyvät edellytykset vastata erilaisiin epidemioihin.

Kun tiedetään, että Suomen yliopistoissa on tehty huipputyötä bio- ja lääkealalla ja esimerkiksi Kuopiosta löytyvät soveltuvat tilat rokotetuotannon aloittamiseen, niin miksi tässä vaikeassa rokotetilanteessa ei hankittaisi myös rokotelisenssiä, jolla rokotetta voitaisiin alkaa valmistaa täällä? Tämä olisi hyvä lisä jo sovittuihin EU-hankintoihin”, Laiho selventää.

”Vaikka keskitymmekin nyt koronan terveys- ja taloudellisiin haasteisiin, meidän on myös varauduttava tulevaisuuden uhkiin. Tulevaisuuden ennakointi on tärkeää koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Pienenä maana omavaraisuudesta ei koskaan ole haittaa”, Laiho ja Lepomäki päättävät.

Edustajat ovat jättämässä rokotteista kirjallisen kysymyksen hallitukselle.