800px-Sari_Sarkomaa

Kuvaaja: Magnus Fröderberg 

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa haluaa kiittää Ujuni Ahmedia hyvästä työstä tyttöjen ja naisten suojelemiseksi. Ahmed kertoi tänään Helsingin sanomien haastattelussa muun muassa, ettei suomalainen lainsäädäntö ole naisten ympärileikkausten osalta muiden pohjoismaiden kanssa linjassa, eikä riittävällä tasolla.

”Hän on kiitettävällä tavalla nostanut sitkeästi esille tosiasian, että tyttöjen ympärileikkaus on vakava ongelma Suomessa. Asiaa koskeva kansalaisaloite kertoo osaltaan, että ongelma on todellinen. Me tiedämme jo sen, että ainakin Helsingissä synnyttämään tulee lähes viikoittain ympärileikattuja naisia”, Sarkomaa toteaa.

Istanbulin sopimus velvoittaa Suomea ja päättäjiä nykyistä tiukempiin toimiin tyttöjen suojelemiseksi. 

”Ei riitä, että tyttöjen ja naisten ympärileikkaukset katsotaan Suomen rikoskäytännöissä pahoinpitelyksi tai törkeäksi pahoinpitelyksi. Tarvitaan muiden Pohjoismaiden tapaan selkeä kieltävä lainsäädäntö. Ruotsissa ja Norjassa naisten ympärileikkaukset on jo kielletty erillislaeilla. Tanskassa aiheesta on tehty erillinen pykälä rikoslakiin”, Sarkomaa painottaa.

Maailmassa ympärileikataan YK:n mukaan noin kolme miljoona tyttöä ja naista joka vuosi. Ympärileikkauksia tehdään myös Pohjoismaissa. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että kansainväliset ihmisoikeussopimukset velvoittavat niihin sitoutuneita suojaamaan ihmisten koskemattomuutta ja terveyttä.

”Ministeri Saarikko totesi aloittaessaan ministerinä Ylen A-studiossa, että tyttöjen ja naisten ympärileikkaukset pitäisi kieltää erillisellä lailla myös Suomessa. Saarikko sanoi olevansa valmis viemään asiaa eteenpäin ja kertoi haluavansa keskustella tästä oikeusministeri Antti Häkkäsen kanssa.”

Sarkomaa toivoo, että ministerit yhdessä katsoisivat asiaa ja laittaisivat lainsäädäntövalmistelun vauhtiin.