9EGbLSRP

Kansanedustaja Arto Satonen (Kok)

Kansanedustaja Arto Satosen (Kok) lakialoitteen korkeariskisten vakuudettomien kulutusluottojen ts. pikavippien markkinointikiellosta on allekirjoittanut 121 kansanedustajaa. Lakialoitteen takana on edustajia kaikista yhdeksästä eduskuntapuolueesta.

Ylivelkaantuminen on kasvava yhteiskunnallinen ongelma. Maksuhäiriömerkintöjen ja ulosotossa olevien henkilöiden määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina, johon yhtenä syynä voidaan pitää korkeariskisten kulutusluottojen yleistymistä. Vuoden 2017 lopulla maksuhäiriömerkinnän saaneita henkilöitä oli jo 375000. Suomessa pikavipeistä aiheutuvia haittoja on nostanut esille mm. Kuluttajaliitto.

Pikavippien korkeat vuosikorot yhdistettynä järjestelypalkkioihin nostavat lopulliset kuluttajalle koituvat kustannukset erittäin korkeiksi. Pikavippien aiheuttama velkaantuminen koskee myös peliongelmaisia, joiden keskuudessa juuri pikavipit ja lainarahalla pelaaminen koetaan merkittävimmäksi pelaamisesta aiheutuvista ongelmista.

”Markkinointikiellolla vaikutetaan erityisesti heräteostona otettuihin pikavippeihin ja ennaltaehkäistään siten ihmisten joutumista velkakierteeseen”, Satonen painottaa.

Kansainvälisenä esimerkkinä markkinointikiellosta voidaan pitää Hollantia, missä pikavippien markkinointi kiellettiin vuonna 2017. Myös kansainvälinen suuryritys Google on rajoittanut Yhdysvalloissa pikavippien markkinointia.

Laki eräiden luotonantajien rekisteröinnistä velvoittaa pikavippiyhtiöitä rekisteröitymään Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämään luotonantajarekisteriin. Rekisteristä käyvät ilmi kaikki ne toimijat, joilla on oikeus harjoittaa pikavippien myöntämistä Suomessa. Rekisteröinti mahdollistaa myös markkinointikiellon tehokkaan valvonnan.