Euroopan parlamentti toivoo sopimusta EU:n ja Britannian tulevista suhteista, mutta tarvitsee riittävästi aikaa sen käsittelyyn, mepit korostivat perjantaina käydyssä keskustelussa.

Euroopan parlamentin täysistunnossa käydyssä keskustelussa useimmat parlamentin jäsenet korostivat parlamentin toivovan sopimusta Britannian kanssa. Sopimus ei kuitenkaan saa vaarantaa sisämarkkinoiden yhtenäisyyttä. Keskusteluun osallistuivat komission varapuheenjohtaja Maroš Šefčovič ja EU:n pääneuvottelija Michel Barnier. 

Parlamentti äänestää perjantaina varautumistoimenpiteistä, jotka astuvat voimaan, jos sopimusta tulevista suhteista ei synny. Täysistuntokeskusteluun osallistuneet mepit korostivat, että EU:n ehdottama sopimus on paitsi poikkeuksellisen laaja myös merkittävä myönnytys tariffittomuuden osalta. Vastineeksi Britannian tulisi noudattaa reilun kilpailun sääntöjä. Mepit muistuttivat, että liian tiukat määräajat neuvotteluille tällaisesta ennennäkemättömästä sopimuksesta oli Britannian päätös. Osa parlamentin jäsenistä vaati EU:n kalastuslaivoille vapaata pääsyä Britannian vesille.

Useat parlamentin jäsenet suhtautuivat myönteisesti torstaina tehtyyn erilliseen sopimukseen, joka takaa muun muassa kansalaisten oikeudet ja rauhan Irlannin saarella. Mepit korostivat, että mikäli sopimus syntyy parlamentin poliittisten ryhmien puheenjohtajien torstaina asettaman takarajan, sunnuntain 20.12., jälkeen, parlamentilla ei ole riittävästi aikaa käsitellä sopimusta ja tehdä päätöstä sen hyväksynnästä ennen kuin sen on määrä astua voimaan 1.1.2021.